Les xifres del CAC que demostren que ERC té més presència que ningú a TV3 i Catalunya Ràdio

Comparteix la notícia

TV3 va augmentar 10 punts la informació en detriment de l’entreteniment el 2020 degut a la covid-10, segons el CAC

L'excusa de TV3 per justificar que hagin tapat l'escot a Patricia Plaja

TV3

Comparteix la notícia

TV3 va augmentar 10 punts la informació en detriment de l’entreteniment el 2020 degut a la covid-10, segons el CAC

El Ple del CAC ha aprovat, per unanimitat, un acord sobre el compliment per part de la CCMA de les missions del servei públic que assigna la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya. L’informe analitza les emissions dutes a terme durant el 2020. La pandèmia de la covid-19 va afectar notablement la programació: els governs, i no els partits, van tenir el protagonisme i TV3 va augmentar 10 punts la informació en detriment de l’entreteniment. Entre les agrupacions de partits, les intervencions d’ERC van ser les que més temps van acumular als informatius de TV3 i de Catalunya Ràdio, seguides de les de Junts i les del PP.

L’informe recull la disrupció que va provocar la pandèmia de la Covid-19 i detalla les múltiples modificacions que va generar en la programació del 2020. Com a aspecte més destacat a nivell general i com a conseqüència de la crisi sanitària, a TV3 la informació va suposar el 60,7% de la programació, 10 punts per damunt del valor del 2019.

El nombre d’agrupacions d’actors polítics diferents que es van registrar el 2020 va ser de 42 a TV3 (61 el 2019) i de 38 a Catalunya Ràdio (54 el 2019). Aquestes xifres, inferiors a les del 2019, reflecteixen, d’una banda, el protagonisme assolit pels diferents governs en l’atenció informativa a la pandèmia i, de l’altra, la reducció de la presència informativa de forces polítiques en relació amb l’any anterior, quan es van realitzar diversos comicis electorals.

El Govern, que va intervenir majoritàriament en peces relatives a la covid-19, va ser l’executiu amb més temps de paraula tant a TV3 (29,2%) com a Catalunya Ràdio (33,6%). A TV3 aquestes dades suposen gairebé el doble que el 2019 (15,4%). A Catalunya Ràdio representen 11 punts percentuals més que el 2019 (22,1%).

El govern espanyol, amb un 18,7% del temps de paraula a TV3 i un 23,2% a Catalunya Ràdio, també va incrementar la seva presència a causa de l’impacte informatiu que va generar la pandèmia.

Entre les agrupacions de partits, la formació amb més presència va ser ERC, que va registrar un 7,2% de temps de paraula a TV3 i un 6,6% a Catalunya Ràdio. En tots dos casos, les seves intervencions van tenir com a temes principals la gestió de la pandèmia i les estratègies polítiques en relació amb el procés independentista a Catalunya.

En segon lloc, pel que fa al temps de paraula, Junts va acumular el 5,3% del total a TV3 i el 5% a Catalunya Ràdio. A la televisió, els temes més recurrents van ser la situació de les persones condemnades per la sentència sobre el procés, el congrés fundacional del partit i les estratègies polítiques entorn del procés independentista a Catalunya. A Catalunya Ràdio, els dos temes més tractats per aquesta formació van ser l’avançament electoral al Parlament i les estratègies polítiques vinculades al procés independentista.

En tercer lloc, l’agrupació PPC i PP va obtenir a TV3 un 5,3% i un 3,4% a Catalunya Ràdio. En els dos mitjans, les intervencions referides a la gestió de la pandèmia van ser les que van sumar més temps de paraula, sobretot en l’àmbit del Congrés dels Diputats. Amb percentatges per sota del 5% i per aquest ordre, hi apareixen Ciutadans, l’agrupació PSC i PSOE i el PDECAT.

Tant als informatius analitzats de TV3 com de Catalunya Ràdio s’hi ha registrat temps de paraula de vuit entitats vinculades amb el debat polític, que en cada mitjà suposa l’1,6% del sumatori de veus polítiques. En un context informatiu focalitzat primordialment en la pandèmia de Covid-19, aquesta xifra representa una davallada d’aproximadament 2 punts percentuals als dos mitjans respecte del 2019 (3,8% a TV3 i 3,4% a Catalunya Ràdio).

Català

El CAC ha assenyalat que els mitjans de la CCMA van contribuir al coneixement i la difusió de la llengua catalana emprant-la com a llengua vehicular en les seves emissions. L’aranès es va utilitzar en programes concrets de les televisions i ràdios de la Corporació, excepte entre març i juny, quan se’n van cancel·lar les emissions a causa de la pandèmia. Els espots publicitaris en català van suposar un 87,2% de la mostra de publicitat analitzada, percentatge lleugerament superior al d’anys anteriors (85,6% el 2019 i 83,6% el 2018).

Així mateix, els mitjans de la Corporació van incloure continguts que difonen la cultura i la música catalanes. Durant el 2020, i principalment els mesos de l’estat d’alarma, en els quals l’activitat cultural va patir una aturada, els continguts culturals més vinculats a l’actualitat van ser substituïts per d’altres d’arxiu.

Indústria cultural catalana

Segons el CAC, la Corporació va incidir en la indústria cultural catalana a través de l’emissió d’obres audiovisuals elaborades amb la col·laboració de productores independents. Durant el 2020 i, en el conjunt de TVC, aquestes produccions van representar el 19,5% del temps de producció feta a Catalunya. La producció amb participació de productores independents va disminuir respecte de l’any precedent (7,2 punts), fet que podria estar relacionat, parcialment, amb la pandèmia i el seu impacte en les graelles de programació.

Per altra banda, la presència de les dones que intervenen amb un rol polític als informatius diaris va continuar sent minoritària tant a TV3 com a Catalunya Ràdio durant el 2020. En tots dos casos, les intervencions protagonitzades per dones van sumar al voltant d’una tercera part del temps de paraula total als informatius diaris: el 33,6% a la televisió i el 35,8% a la ràdio.

La diversitat cultural va estar present en l’oferta audiovisual de la Corporació per mitjà d’espais d’emissió regular (‘Bàlsam’ o ‘Les cordes de l’Ukelele’) o d’emissions úniques, com els documentals del 60 minuts i El documental. Així mateix, edicions puntuals d’espais de la graella (‘Katalonski’, ‘Obrint plaça’, ‘InfoK’ i ‘Els homes clàssics’) van incloure continguts que destacaven les aportacions culturals de persones nouvingudes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.