
Twitter es pot configurar en català, però no n’hi ha prou
La Plataforma per la Llengua adverteix constantment del retrocés del català. La davallada en l’ús del català s’explica per diferents motius i són molt diversos. Els joves cada vegada més empren la llengua castellana en les converses amb els seus amics i en les seves relacions socials i consideren el català una llengua morta i antiquada. Així, a la ciutat de Barcelona, només un de cada quatre catalans d’entre 15 i 29 anys utilitza habitualment la llengua catalana per comunicar-se amb la seva família o amb els seus amics. La resta ho fan indistintament en català o castellà o directament, en castellà.
La llengua catalana està en clar retrocés pel poc suport que rep de les institucions catalanes i per la repressió que viu per part de la justícia espanyola, que vol imposar el 25% de castellà a les escoles catalanes. L’altra problema greu és el de la immigració. Els nouvinguts no paren de créixer i la majoria d’ells (no tots) no s’adapten al nostre país i amb el castellà en tenen preu.
El tercer gran problema de la nostra llengua és que té poca presència a les noves tecnologies. Poques sèries i pel·lícules doblades en llengua catalana i els creadors del contingut utilitzen el castellà o l’anglès per arribar a més gent (també ho feia Ada Colau). Tot i això, algunes aplicacions com Twitter i Facebook permeten la configuració en català, però no n’hi ha prou. El món d’Internet ha de veure que els catalans volem viure plenament en català i que la llengua catalana ha de tenir presència en tots els sectors de la societat.
El perfil de Twitter Apps en català t’explica què has de fer. Quan aparegui una piulada en castellà o anglès, heu de clicar l’opció de traduir el text. “Així ajudarem els algoritmes de google a entendre que volem viure en català a la xarxa. No costa res. Som-hi! #GoogleEnCatalà”. El missatge s’ha fet viral i molts catalans i catalanes ja han fet saber que ells i ells ho faran.