
Tanca l'empresa més mítica de Blanes (Girona) i desenes de persones es queden al carrer
Preocupació a Blanes pel tancament d’aquesta empresa
La tèxtil Nylstar (antiga SAFA) de Blanes (Selva) ha presentat concurs voluntari de creditors per entrar en liquidació i acomiadar la totalitat de la plantilla de 80 treballadors. L’accionista de l’empresa ho ha comunicat aquest dimecres al comitè i el jutjat mercantil ja ha nomenat un administrador concursal que, a partir d’ara, tirarà endavant l’ERO d’extinció i traurà la unitat productiva a la venda.
L’anunci de tancament, que ha agafat per sorpresa a la plantilla, arriba després de setmanes que la situació de la tèxtil anés a pitjor. De fet, des de finals de l’any passat la tèxtil no té activitat, els treballadors no han cobrat la nòmina de gener i fa poc Nylstar va presentar un ERO per acomiadar 24 empleats, que a darrera hora va retirar.
Per sorpresa i un cop ja és un fet. La direcció de la tèxtil Nylstar de Blanes ha reunit avui el comitè d’empresa (format pels sindicats CCOO, UGT i Domum Laboral) i els ha comunicat que la companyia tanca. L’empresa va presentar concurs voluntari de creditors el passat 18 de gener davant el jutjat mercantil, sol·licitant entrar en liquidació.
D’entrada, el jutjat ja ha nomenat un administrador concursal -de moment, amb caràcter provisional- que a partir d’ara s’encarregarà de tirar endavant el procés. Serà ell qui faci efectiu l’expedient d’extinció per a la totalitat de la plantilla, formada per uns 80 treballadors, i qui també gestioni la venda de la unitat productiva (és a dir, tant la fàbrica com la maquinària).
L’anunci de tancament arriba després que, en els darrers mesos, la situació de la tèxtil anés de cap a caiguda. Durant tot l’any passat, el 90% de la plantilla de Nylstar va estar immersa en un ERO temporal. I a aquesta situació, a partir del novembre, s’hi va afegir l’aturada del tot de la producció de fil (motivada també pel sobrecost de 2,2 MEUR que li va suposar a la companyia l’encariment de l’energia).
A finals de l’any passat, i quan l’ERO temporal ja estava a punt de decaure -tenia vigència fins al 31 de desembre- l’empresa va comunicar la seva intenció d’acomiadar 24 treballadors. Però pocs dies més tard, el 10 de gener, Nylstar va decidir retirar aquest ERO. Segons van dir els sindicats, sense donar-los cap mena d’explicació del per què.
A això se li va sumar el trasllat de 40 tones de teixit que s’emmagatzemaven a la fàbrica fins a un magatzem de Canet. I també, un canvi de nom de l’empresa. Tot plegat, amb les màquines aturades i sense que hi hagués cap mena de moviment a la fàbrica.
“Preservar l’activitat”
El president del comitè d’empresa de Nylstar, Xavier Cherino, sosté que l’objectiu de la plantilla és “fer força” per intentar preservar l’activitat de la tèxtil. I per això, reclama a la Generalitat que hi intervingui; també, perquè la tèxtil acumula diversos deutes amb l’administració per crèdits que havia sol·licitat anteriorment i que no ha tornat.
“Creiem que el Govern encara té alguna potestat per vetllar pel manteniment de l’activitat i la plantilla”, diu Cherino, tot i que admet que l’entrada en liquidació obre un escenari incert. “Gestionada correctament, l’empresa pot ser viable; ens resistim a què pugui acabar convertint-se en un actiu especulatiu”, ha explicat el president del comitè.
Una empresa centenària
Si Nylstar acaba desapareixent, es posarà fi a una empresa centenària de Blanes. Nascuda fa un segle, aleshores amb el nom de Societat Anònima de Fibres Artificials (SAFA), la companyia va arribar a donar feina a més de 2.000 treballadors. L’any 2007, però, ja aleshores sota la propietat del grup Nylstar, la tèxtil va entrar en concurs de creditors.
Va ser durant aquest procés quan el grup inversor Praedium la va adquirir per 1,8 MEUR. El propietari del grup, Alfons Cirera, es va convertir en el màxim accionista de la companyia. El 2016, l’empresa va fer un canvi de model productiu i va redirigir-se aleshores cap a la producció de fils especialitzats, i durant la pandèmia, també va llançar al mercat una mascareta amb un nou teixit antiviral. Però durant els darrers anys, l’empresa també s’ha vist marcada per ERO i una progressiva reducció de plantilla, fins arribar als 80 treballadors actuals.