
Les surrealistes paraules de Rosa Romà sobre el 'Zona Franca'
Rosa Romà torna a indignar a molta gent
La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ha dit aquest divendres que la “vocació” de la nova etapa de ‘Zona Franca’, a partir de dilluns amb Danae Boronat al capdavant, és la d’un programa “transgressor” i “que remogui” amb “temes que no són fàcils”, segons informa l’ACN. Alhora, Romà ha demanat que “pugui treballar bé d’acord amb la direcció de TV3” i ha recordat que la Corporació vol que el llibre d’estil de TV3 sigui d’aplicació als contractes amb productores, de manera que també els apliqui la discussió sobre els “límits” de l’humor.
D’altra banda, la presidenta ha expressat el suport de la CCMA al director de la cadena, Sígfrid Gras, per la seva gestió de la crisi oberta al ‘late night’, des de la sortida de Manel Vidal fins a l’elecció de la nova presentadora.
La polèmica al voltant de ‘Zona Franca’ ha tornat a planar sobre la comissió de control de l’activitat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), aquest divendres al Parlament. “Dilluns ‘Zona Franca’ comença una nova etapa li desitgem molt èxit”, ha comentat el director de TV3, Sígfrid Gras, que també ha desitjat èxits a l’ex presentador del programa, Joel Díaz.
Però l’encarregada de respondre les preguntes de diversos grups parlamentaris sobre la crisi oberta al ‘late night’, primer arran de la destitució d’un col·laborador que va acabar amb la marxa de Díaz, i després amb el posterior procés obert per trobar un substitut, ha estat avui la presidenta de la CCMA Rosa Romà.
Romà ha avalat la gestió de la situació per part del director de TV3 i també les decisions preses. “La nostra posició com a Corporació és recolzar la decisió, que estem convençuts que no va ser fàcil i que és resultat de les desavinences que internament van tenir”, ha asseverat sobre l’exclusió de Manel Vidal del programa arran d’un gag sobre el PSC on apareixia una esvàstica.
Quant al que ha passat després de la marxa de Joel Díaz, amb les especulacions sobre la cancel·lació o la continuïtat del programa i la cerca de presentadors, Romà ha dit que la direcció i la mateixa CCMA han sigut “molt discrets”, però ha admès que “el rum-rum a les xarxes pot crear crisis de reputació, amb les que no ens sentim còmodes”. Tanmateix, ha dit que “reforcen la seva confiança” cap al director de la televisió perquè pugui treballar “internament i amb discreció quan volen presentar-nos noves propostes”.
“Esperançats” amb Danae Boronat
Respecte la nova etapa del programa, Romà ha dit que estan “esperançats” amb la nova presentadora i ha valorat que ‘Zona Franca’ ha de “seguir sent transgressor”, i a vegades “remoure” i fer que calgui “assumir temes difícils”. A continuació, però, la presidenta ha demanat que “a més, pugui treballar bé d’acord amb la direcció de TV3”.
Romà també ha recordatque el Consell de Govern de la CCMA ha demanat “fa mesos” que el llibre d’estil de la casa inclogui les productores, de manera que els “límits” de l’humor que eventualment es marquin apliquin tant als col·laboradors i treballadors externs com als de plantilla. “Després podem discutir quan se sobrepassen aquests límits, perquè amb l’humor és complicat, però que quedi clar que el compromís de complir amb el llibre d’estil serveixi tant pels professionals contractats per la corporació com pels que treballen per productores”, ha remarcat.
El català i els col·laboradors
En un altre ordre de coses, i arran d’una pregunta de la CUP, Rosa Romà s’ha referit a les seves manifestacions en una entrevista recent sobre la presència de col·laboradors i experts en altres llengües a TV3.
La responsable de la CCMA ha aclarit que “el que va dir” és que “en alguna ocasió, malauradament” TV3 ha hagut de recórrer a persones que parlen en altres llengües, però que “el compromís” i “la prioritat” dels mitjans públics és “l’impuls de la llengua catalana i donar veu als experts catalans, que els tenim en tot, al món docent, acadèmic, científic, esportiu, etc. La nostra obligació hauria de ser sempre aquesta”. Així ho ha refermat, sense tancar-se a “la oportunitat d’accedir a persones que poden aportar contingut” encara que s’expressin en altres llengües.
Increment del pressupost de la CCMA
D’altra banda, Romà ha rebut com una “bona notícia” l’expectativa d’acord per als pressupostos de la Generalitat en allò que afecta a la CCMA, és a dir, l’augment de les aportacions que rebrà enguany l’ens. Els pressupostos preveuen 235,5 milions d’euros per a la corporació, 32 més que l’any passat.
Tot i considerar que l’increment “permet fer un salt endavant”, la presidenta també ha dit que encara s’està “lluny” del que l’ens voldria per fer front al seu pla estratègic, entre altres, la inversió en ficció audiovisual i la digitalització. En aquest sentit, Romà ha confiat en l’instrument del contracte programa, com l’eina per consolidar aquests augments a uns quants anys vista. “Necessitem reforçar aquest compromís de finançament”, ha demanat al Parlament. Romà ha manifestat que cal trobar noves formes de finançament més enllà del pressupost, a través del contracte programa o per altres “vies” i “acords”.