Societat

La Policia Local de Palafrugell pren aquesta mesura per evitar la picaresca a les platges

La majoria d'usuaris ho veuen bé per "evitar abusos" i des de l'Ajuntament destaquen que permet una rotació "activa"

8 de agost de 2020 (16:54 CET)

Platja de Palafrugell
Platja de Palafrugell

La Policia Local de Palafrugell ha començat a retirar les tovalloles de les platges que ocupaven espai de bany, i portaven més de 30 minuts sense el propietari al costat. La mesura pretén "ser just" amb aquells usuaris que sí que gaudeixen del mar i, al mateix temps, fomentar la rotació a les vuit platges de la localitat. La majoria dels banyistes estan "a favor" de la mesura ja que permet "evitar abusos" dels qui només pretenen guardar lloc, mentre que el consistori destaca que fomenta la rotació de persones. I és que cal tenir en compte que les de Palafrugell són platges petites que al migdia ja han omplert l'aforament. De fet, en els darrers sis caps de setmana els agents cívics les han hagut de tancar per excés de persones.

La mesura de l'Ajuntamet de Palafrugell de requisar les tovalloles que ocupen espai de bany a les platges ha tingut una bona rebuda tant de banyistes com de comerciants de Tamariu, Calella de Palafrugell i Llafranc. La polèmica iniciativa s'ha pres arran de les queixes d'alguns usuaris que veien que no podien entrar a les platges perquè l'aforament estava complert, però en canvi, hi havia molt d'espai ocupat per tovalloles. "Hi ha gent que té molt de morro i marxa a fer un cafè al bar o a donar una volta i deixa els estris per no perdre el lloc. Trobo just que es faci això", assenyala la Núria Dalmau, una banyista.

I és que una de les imatges més habituals a les platges de Llafranc, Tamariu i de les sis de Calella de Palafrugell és la dels agents cívics tancant l'aforament perquè se supera el límit permès. Aquesta mesura, implantada per tal d'evitar contagis per coronavirus, fa que es formin cues de banyistes esperant que d'altres marxin.

El problema, però, era que en molts casos alguns usuaris deixaven la tovallola a primera hora i no la treien durant molta estona, fet que provocava les queixes. Per això, l'Ajuntament va publicar un ban aquest divendres advertint que la policia requisaria les tovalloles que portessin més de mitja hora soles a la sorra.

Els agents cívics vigilen

El procediment és conjunt entre els agents cívics i els policials. El primer és qui detecta que algú ha deixat els estris com para-sols, neveres o tovalloles a la sorra durant més de mitja hora i avisa la policia que ho acaba intervenint i ho deixa a l'Oficina de Turisme, on ha de passar a recollir-ho el propietari.

D'aquesta manera es fomenta "la rotació" de persones a les platges, un fet que interessava l'Ajuntament. L'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, explica que de seguida que van notar aquesta problemàtica van voler actuar. "Ens trobàvem que a les vuit del matí hi havia gent que venia a les platges i que hi deixava la tovallola. Estem parlant d'espais petits i calia fer-hi alguna cosa", remarca el batlle.

Els comerciants també es mostren satisfets, com la Paqui Ruiz, que ven embotits en una parada propera al passeig de la platja de Tamariu. "A nosaltres ens interessa que hi hagi gent al carrer i si es tanca la platja això no existeix", concreta.

Tot i l'acceptació generalitzada hi ha qui ho veu desproporcionat. És el cas de la Mari Carmen Fernández que ve de Sant Joan de Mollet i creu que és "desmesurada" la mesura. "Potser vas a donar una volta o estàs més de mitja hora a l'aigua", argumenta.

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades