Societat

Les dades de delinqüents multireincidents i okupacions a Barcelona que no preocupen gens a Ada Colau

Des de l'activació del Pla Tremall al juny s'han fet 360 detencions i 34 han ingressat a la presó

24 de juliol de 2020 (22:38 CET)

Mossos
Mossos

Els Mossos d'Esquadra han identificat 159 delinqüents multireincidents que protagonitzen un 11% dels robatoris violents que hi ha a Barcelona. Tenen una mitjana de 26 anys i la majoria, 143, són homes. Encapçala la llista un jove detingut 25 vegades. També s'han identificat 48 cases okupades a Barcelona on viuen aquests delinqüents. Des de l'activació del Pla Tremall al juny s'han fet 360 detencions i 34 han ingressat a la presó, segons ha destacat el conseller d'Interior, Miquel Buch. Un dels objectius d'aquest pla és precisament que els multireincidents vagin a la presó, segons ha dit el comissari cap de la Regió Metropolitana de Barcelona, Carles Anfruns.

Els 159 delinqüents multireincidents actius de Barcelona identificats fan l'11% dels robatoris violents de Barcelona i són un 4% de la població que es deté. El cap de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Barcelona, Joan Granja, ha explicat que la "importància" de que entrin a la presó és per "evitar la seva potencialitat delictiva". Els cinc primers de la llista han estat detinguts entre 25 i 12 vegades.

Anfruns ha defensat l'inici del Pla Tremall perquè Barcelona "no es podia permetre" les dades delinqüencials enfocat sobretot a actuar contra la multireincidència. "Des dels domicilis on viuen fins els llocs on actuen". Aquest dispositiu, que integra diverses unitats sota la coordinació de l'Àrea d'Investigació Criminal, centralitza la investigació i el seguiment de la multireincidència.

Cada cop que una unitat de qualsevol punt de Catalunya deté algun dels multireincidents identificats, es posen en relació les dades per identificar-los. El Pla Tremall a més d'informar a totes les patrulles dels multireincidents també posa l'accent en la realització de l'atestat. S'assigna un grup de multireincidents a cada unitat d'investigació de Barcelona.[banner-DFP_1]

Mossos


Als atestats es detalla el perfil de víctima i sobretot s'assenyala fins a quin punt la víctima és vulnerable. Granja ha dit que abans de la pandèmia predominaven els turistes entre les víctimes, però ara ha canviat i els delinqüents busquen furtar a altres persones vulnerables. També s'indica com actua, per assenyalar sobretot l'ús de la violència i els casos en què els delinqüents actuen en grup.

El 4,6% dels delictes a Barcelona són robatoris violents

El 90% dels delictes a Barcelona estan relacionats amb el patrimoni i el 87% d'aquests són furts, estafes, robatoris en vehicle i danys. "Això vol dir que la gran la gran majoria de delictes de Barcelona son fets lleus que comporten una victimització lleu", ha dit Anfruns.

Els furts són el 57% dels fets delictius que passen a Barcelona. El 2019 Barcelona va patir 370 furts al dia i els primers sis mesos del 2020 "només 158 furts gràcies a l'estat d'alarma", ha apuntat Anfruns. Durant l'estat d'alarma cada dia hi va haver una mitjana de 55 furts. Els robatoris violents representen el 4'6% de tots els delictes que es denuncien a Barcelona.

Cent persones han estat detingudes 1.362 vegades i han acumulat 2.265 denúncies entre el 2017 i el 2020, ha apuntat Buch per mostrar l'abast de la multireincidència a Barcelona, que ha estat el motiu per activar aquest juny el Pla Tremall contra la multireincidència, que si bé s'havia d'implantar al març finalment s'ha activat al juny.

Buch ha explicat que d'aquesta llista de cent persones una ha estat detinguda 43 vegades i una altra ha rebut 86 denúncies. "No és multireincidència, és el pas següent. Aquestes persones gestionen, viuen i fan el seu propi ofici de la delinqüència", ha lamentat.

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades