Societat

El català agonitza: Només un 25 % dels joves el té com a llengua habitual i baixa entre els votants d'Esquerra Republicana

Dades molt preocupants a la darrera enquesta del CEO

1 de agost de 2020 (22:34 CET)

Rufián diu això sobre la data de la taula de diàleg... i tots sabem que no serà al juliol
Rufián diu això sobre la data de la taula de diàleg... i tots sabem que no serà al juliol

La situació del català al nostre país cada vegada és pitjor. Malgrat que l'espanyolisme té la barra de dir que "el castellano está perseguido en Cataluña" la realitat és que l'ús del català es va perdent i l'hegemonia del castellà s'imposa.

El problema és greu ja que hi ha una part de l'independentisme que amb l'excusa d'eixamplar la base utilitza el castellà com a llengua pròpia, especialment quan va a fer campanya a segons quines ciutats o bé quan col·loca de cap de llista per Madrid un personatge que amb prou feines parla o piula a Twitter en català i que veu com fins i tot Leonor de Borbón el parla millor que ell malgrat no haver nascut aquí ni haver estudiat en la modalitat d'immersió lingüística.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

La darrera enquesta del CEO indica diverses dades que cal tenir en compte. Un 45 % de les persones que viuen a Catalunya fan servir el castellà com a llengua habitual, un 40 % el català i la resta en tots dos idiomes. Aquest percentatge del 40 % baixa fins al 26 % en el cas de joves de 18 a 24 anys. Un 60 % d'aquests joves tenen l'Idioma del Imperior com a llengua habitual. I molts d'ells segurament siguin catalanoparlants de naixement però s'han anat passant al castellà.

També és simptomàtic veure quin és l'idioma habitual dels votants dels partits. A l'unionisme el castellà domina de forma aclaparadora amb gairebé el 90 % de votants del PP, un 80 % de Ciudadanos y més d'un 72 % els del PSOE. El castellà arriba fins al 56 % en el cas dels comuns. El votant espanyolista parla el seu idioma, com és lògic. Ara bé només un 66 % dels votants de la CUP y un escàs 60 % dels d'ERC parlen habitualment en català. Aquest percentatge arriba fins al 78 % en el cas de votants de Junts x Catalunya. I la resta? Fan servir el castellà per mentalitat llirista? No sigui que els titllin de "nacionalistes" per parlar en la llengua pròpia del país

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades