Salvador Illa treu pit de l’època PSOE-GAL

Comparteix la notícia

Salvador Illa reivindica l’aposta pel diàleg del primer govern de Felipe González: “Aquí tenim el govern més dèbil i no en volen”

Salvador Illa treu pit de l'època PSOE-GAL

Salvador Illa treu pit de l'època PSOE-GAL

Comparteix la notícia

Salvador Illa reivindica l’aposta pel diàleg del primer govern de Felipe González: “Aquí tenim el govern més dèbil i no en volen”

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat l’aposta pel diàleg del primer govern de Felipe González el 1982, tot i tenir una folgada majoria de 202 diputats. “Aquí a Catalunya tenim el govern més dèbil de la història de l’autogovern i no volen dialogar”, ha etzibat Illa en l’acte per commemorar el 40è aniversari de la victòria socialista a Espanya. “Potser no en saben”, ha ironitzat l’exdiputada i exdelegada del govern espanyol Teresa Cunillera. El socialisme català ha celebrat el triomf de González quatre dècades després i l’ha considerat “un punt d’inflexió i un moment màgic en la història d’Espanya”. “Va ser un moment de connexió amb un sentiment general de la societat espanyola”, ha assenyalat el líder del PSC.

“Primer cal pensar en el país i no en un mateix”

“Si alguna cosa es pot aprendre d’aquella època i resulta vigent és que primer cal pensar en el país i no en un mateix o el partit”, ha reflexionat Illa en veu alta des del casal socialista Joan Reventós. “És un missatge molt vigent avui a Catalunya. I també posa de relleu la necessitat que per redreçar les coses, a vegades, cal que la ciutadania aposti clarament per una opció”, ha continuat el primer secretari del PSC, que ha moderat un diàleg entre l’exvicepresident espanyol i exministre de Defensa, Narcís Serra i l’exdiputada al Congrés i exdelegada del govern, Teresa Cunillera, sobre els seus records i experiències de la victòria del PSOE en les eleccions generals de l’octubre del 1982.

“El gran mèrit de la primera legislatura del govern de Felipe González va ser que es van aprovar les lleis més decisives”, ha recordat Cunillera, tot posant sobre la taula lleis com la d’educació, funció pública o sanitat. “Si la societat d’avui és diferent de la del 1982, és gràcies, en part, a tot el que es va fer en aquella legislatura”, ha insistit la diputada al Congrés en sis legislatures. “La gran contribució del PSC va ser la incorporació de cinc ministres i grans professionals”, ha apuntat al seu torn Serra, que ha definit governar com un exercici “d’equilibri, paciència i tossuderia”. De fet, l’exministre de Defensa ha reconegut que preferia no deixar el càrrec com a alcalde de Barcelona i, inicialment, va rebutjar el ministeri.

Serra accepta Defensa davant l’amenaça d’un segon cop d’Estat

“A l’estiu del 1982 ja em va cridar Felipe González, però li vaig dir que no. Però a principis d’octubre, i després de conèixer l’amenaça d’un segon cop d’Estat el 27-O, vaig haver d’acceptar”, ha desvetllat Serra. “El més important va ser el suport total de Felipe a les meves decisions a la cartera de Defensa. Només em va dir: ‘No més cops d’Estat’. Altres ministres del gabinet eren més reticents”, ha deixat anar l’exvicepresident espanyol, que ha reconegut que la seva etapa més dura al govern espanyol va ser quan va assumir la vicepresidència entre 1991 i 1995. “És un càrrec molt patidor, més val ser president o alcalde. Va ser una etapa amarga”, ha conclòs Serra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.