Rebregada del Tribunal de Comptes Europeu a l’Estado español

Comparteix la notícia

El Tribunal de Comptes Europeu veu “falta de claredat” en alguns objectius dels plans nacionals de recuperació

Rebregada del Tribunal de Comptes Europeu a l'Estado español

Rebregada del Tribunal de Comptes Europeu a l'Estado español

Comparteix la notícia

El Tribunal de Comptes Europeu veu “falta de claredat” en alguns objectius dels plans nacionals de recuperació

El Tribunal Europeu de Comptes ha identificat riscos en l’aplicació eficaç dels plans nacionals de recuperació i resiliència. En un informe publicat aquest dijous, l’organisme veu “falta de claredat” en alguns dels objectius, tot i que apunta que l’actuació de la Comissió ha estat “adequada en general”. El Tribunal, però, adverteix que els mètodes d’avaluació no han estat utilitzats “de manera sistemàtica ni uniforme per l’avaluació qualitativa i, a vegades, era difícil fer seguiment”. L’informe assegura que l’avaluació de la Comissió sobre diversos objectius no era prou clara, ni abastava totes les etapes de l’execució. A més, els estats no sempre apliquen un enfocament harmonitzat.

El Tribunal assenyala que els informes de la Comissió sobre les despeses estimades mostren falta d’informació. A més, els auditors apunten que la Comissió manté un cert caràcter “discrecional” a l’hora d’avaluar l’actuació dels estats. L’informe també assegura que alguns estats segueixen sense atendre algunes recomanacions fetes per l’executiu comunitari.

“La disponibilitat de l’ajuda té un paper fonamental, però no pot ser a canvi d’una bona gestió financera”, ha assegurat Ivana Maletić, membre del tribunal que ha dirigit l’auditoria. “S’ha de comptar amb total transparència i controls eficaços per garantir que els fons de la UE s’usen per a la seva finalitat i aconsegueixen l’impacte esperat”, ha afegit. “Efectuar canvis als plans pot ser una oportunitat per la Comissió per establir mecanismes de control més efectius”, ha assenyalat Maletić.

El juliol del 2020, el Consell de la UE va acordar la constitució del fons de recuperació Next Generation EU de 800.000 milions d’euros. El seu element principal és el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, amb una dotació de 723.800 milions d’euros. Aquesta la primera d’una sèrie d’auditories que realitzarà el Tribunal Europeu de Comptes sobre el pla. Per efectuar l’informe, el Tribunal ha analitzat el cas de sis estats membres, en concret Alemanya, Grècia, Espanya, França, Croàcia i Itàlia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.