
Raquel Sánchez, Ministra de Transportes, fa servir vergonyosos arguments sobre "victimisme català" i Lluís Salvador calla
Raquel Sánchez visita la colònia per atacar-nos
La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha tornat a carregar contra les crítiques per la baixa execució pressupostària de l’Estat a Catalunya. En una ponència al Cercle d’Infraestructures, la ministra socialista ha titllat de “victimisme infundat” les acusacions i ha reivindicat les inversions fetes pel seu departament des del 2018. “Estem escometent i planificant enormes inversions a Catalunya, els treballs estan avançant i són apreciables, abusar de victimisme infundat com fan alguns alimenta artificialment un relat que no s’ajusta a la realitat”, ha constatat. En aquest sentit, ha defensat que complirà amb l’objectiu que Catalunya rebi el 18% de l’executat pel ministeri de Transports a tot l’Estat amb el tancament de l’any.
“No hi ha oblit ni abandonament a Catalunya”, ha deixat clar la titular de Transports a l’inici de la seva ponència. Sánchez ha admès que “el malestar de la gent” pels problemes a Rodalies derivats, entre d’altres, dels treballs a l’estació de la Sagrera o al corredor mediterrani “són comprensibles”. Tot i això, ha insistit que “les molèsties són símptoma que s’estan fent les obres i s’està invertint”.
En aquesta línia, ha defensat que la feina de l’actual executiu de l’Estat és revertir “anys d’abandonament i de manca d’inversió” per part de l’últim govern del Partit Popular. Amb això, la titular de Transports ha volgut “deixar clar” que Catalunya és la primera comunitat autònoma en volum d’inversió executat. Segons dades citades aquest dijous per la ministra socialista, des de principi d’any, el ministeri de Transports ha certificat obres per un import global de 520 milions d’euros, que equivaldria a un 40% més que en el mateix període del 2021.
Amb això, també ha recordat que en el primer semestre del 2022, Transports va executar a Catalunya el 14% de la inversió regionalitzable del departament, i ha insistit que, abans de tancar l’any, el ministeri complirà amb l’objectiu d’assolir el 18%. “Menteixen els que parlen de discriminació a Catalunya”, ha criticat.
Així mateix, Sánchez també ha acusat de “poc serioses” les crítiques per la poca execució al territori català. La ministra ha recordat que la conjuntura socioeconòmica actual ha portat a una alça dels preus que junt amb l’escassetat de les matèries primeres han derivat en un “alentiment” del ritme de les obres, un fet que “ha afectat a totes les administracions”. Entre els exemples, els treballs a l’estació de la Sagrera, el cost dels quals s’ha hagut de reformular en diverses ocasions per l’encariment dels materials, així com el soterrament de les vies de tren al seu pas per Montcada i Reixac, una obra que Transports tornarà a licitar “d’aquí poc”.
Crítiques al nivell d’execució de la Generalitat
La ministra també s’ha referit en la seva ponència al nivell d’execució del govern català a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Segons ha citat, l’execució a la xarxa ferroviària de l’operador català en els darrers anys “amb prou feines” ha arribat al 40%. “Jo crec que és hora que tots assumim les nostres responsabilitats i abandonem la retòrica continua del victimisme”, ha insistit Sánchez.
En la mateixa línia, la titular de Transports ha recordat que l’Estat està abonant a la Generalitat el deute reconegut en compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut, xifrat en 759 milions d’euros l’any 2018 pel dèficit d’inversió en infraestructures a Catalunya. L’executiu espanyol ja ha fet una transferència de 400 milions d’euros i la previsió és que entre el 2023 i el 2024 es paguin els 359 milions restants. Això no obstant, la ministra socialista ha criticat que “ara com ara” la Generalitat encara no hagi concretat quines són les infraestructures a les quals ha dedicat i dedicarà els diners.
Pressupostos del 2023 i compliment de l’Estatut
Segons ha insistit la ministra, els pressupostos del govern espanyol de l’any vinent “segueixen la tendència” dels darrers anys per a Catalunya. La partida, per ara, contempla una dotació d’entorn els 2.500 milions d’euros pel territori català. “La més quantiosa dels darrers tretze anys”, ha assegurat Raquel Sánchez.
Amb això, la titular de Transports ha defensat que aquesta dotació suposarà donar compliment a la disposició addicional tercera de l’Estatut -que estableix que la inversió planificada i executada a Catalunya ha de ser equivalent al PIB català-, ja que suposa un 19,4% de la inversió regionalitzable de l’Estat.
Tot això ha passat en presència de Lluís Salvadó, que no ha dit ni ase ni bèstia.