La lliçó de Quim Monzó amb el català a un restaurant xinès

Comparteix la notícia

Quim Monzó defensa la llengua catalana

Quim Monzó defensa el català a Rac1

Quim Monzó defensa el català a Rac1

Comparteix la notícia

Quim Monzó defensa la llengua catalana

Quim Monzó va fer 70 anys el passat 15 de març. Així ho ha explicat a Jordi Basté que li ha fet veure que la Vikipedia estava equivocada i que el dia del seu naixement no era el 24 de març. L’autor de ‘Mil Cretins’ i moltes altres obres més, ha explicat com va ser el seu naixement i ha deixat clar que no li agraden aquestes celebracions, “ni dels anys rodons ni no rodons” i també ha deixat clar quin és el motiu de la confusió:

La seva mare “estava embarassada, estaven fent un vestit de núvia pel casament d’una dona i no podia deixar la feina. Va parir al mig del taller de costura, una mica com l’escena d”El sentit de la vida’ dels Monty Phyton. I com que havien d’acabar el vestit, jo vaig estar allà molts dies i ella no va poder sortir a inscriure’m al registre civil fins el dia 24. Les modistes em feien vestits blancs de primera postura amb retalls de la roba”.

Monzó va néixer (la seva mare va parir) el dia 15 de març. Tot i això, el seu naixement no va poder ser inscrit fins el 24 de març. Durant gairebé deu dies va ser un nen que no constava enlloc. Preguntat per com portava els seus 70 anys, Monzó també va ser clar: com els 69. No notes gaire diferència.

Vida i rutina normal i vas mirant ja a quina residència aniràs. Tinc pensada una a Horta, perquè la conec, hi havien anat els meus pares. De seguida que pugui, el que passa que també és un mal pla, perquè la olor que fan és molt peculiar… Hi ha molta gent. I l’ambient… Jo sóc molt associal i penses: ‘Ara hauré d’estar amb tanta gent i comunicar-me, ni que sigui amb un cop d’ull?”.

L’escriptor, que és una amant de la gastronomia, ha parlat d’un restaurant xinès de Barcelona. Explica que el regenta una família encantadora i que fa anys que hi va. “Hi ha dos fills, o dos nets, que eren petits, quan vaig començar a anar-hi no aixecaven dos pams de terra. De vegades, quan jo sortia a fer un piti, sortien com per buscar conversa. Bé, aquests nois ja han passat per l’escola i parlen un català excel·lent… Doncs evidentment, cap puto català d’aquests que hi va, se’ls hi adreça en català, perquè és clar, ‘com que veuen que són xinesos’… Saps aquest racisme català?

Deuen pensar: ‘I llavors, per què collons he estudiat aquesta llengua?'”, assegura Quim Monzó que duen pensar aquests joves (ja no els nens que eren) quan els parlen en castellà. La solució és fàcil: parlar-los en català. Aquesta és la llengua pròpia de Catalunya i, per tant, també de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.