
El Quebec defensa la seva llengua
El Quebec tira pel dret i no abaixa el cap
Les polítiques lingüístiques són molt diferents a Catalunya i a altres països on conviuen dues llengües. Així, els drets lingüístics i la defensa de la llengua que es fa als cantons suïssos, a Flandes o al Quebec, no és igual que la que fan els processistes catalans. D’aquesta manera, el Parlament del Quebec ha aprovat la Llei 96, que té pretén defensar el francès. L’ha aprovat amb moltes crítiques d’aquells que consideren que restringeix l’ús de l’anglès.
La norma va tirar endavant gràcies als vots de Coalition Avenir Quebec, el partit de Govern, que té 76 dels 125 escons d’aquesta Cambra. El Partit Liberal i el Partit Quebequès hi han votat en contra, però per motius totalment oposats. Els liberals creuen que la llei va massa lluny i els sobiranistes que es queda curta. Com aquí, els anglòfons es van les víctimes i consideren que “l’anglès està perseguit”.
Repassem exemples de la Llei. Els migrants i refugiats que arribin a aquest territori d’Amèrica del Nord podran rebre els serveis en llengua anglesa durant els sis primers mesos. En acabat, hauran de comunicar-se amb l’administració pública exclusivament en francès. Altrament, perdran els serveis públics. Impensable a Catalunya. Seria una sorpresa i el llirisme ho criticaria.
Les empreses de més de 25 treballadors hauran de demostrar a l’administració que la llengua habitual al lloc de feina és el francès. També impensable a casa nostra.
La quantitat de matrícules a les escoles anglòfones no pot superar en cap cas el 17,5% de la xifra total d’estudiants d’aquesta Nació. Els que ja estudien en escoles anglòfones, hauran de cursar tres cursos de 45 hores en francès i aprovar un examen de francès al final dels estudis. Seria una sorpresa.
Tot plegat ha comportat un encreuament d’acusacions entre el primer ministre del Canadà i el primer ministre quebequès. Tot i això, els quebequesos no s’han arronsat, com sí haurien fet els catalans.
