
La proposta de la CUP després de saber-se l'escàndol d'espionatge
La CUP reclama “congelar” tota relació amb La Moncloa: “No ens podem asseure amb un govern que ens espia”
El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer a emplaçat l’independentisme a “congelar les relacions amb l’Estat” de forma “immediata” per la suposada implicació del govern espanyol en el cas d’espionatge al sobiranisme català amb el programari israelià Pegasus, conegut com a ‘Catalangate’. “No ens podem asseure en cap espai amb un govern que ens espia”, ha advertit aquest dimarts en una roda de premsa al Parlament. Això inclou tant la taula de diàleg com la Comissió Bilateral Estat-Generalitat i altres àmbits de relació amb les institucions estatals.
Després que la plataforma Citizen Lab hagi destapat que s’havia infectat amb Pegasus –una eina que, segons l’empresa creadora, només poden comprar estats– els telèfons mòbils de desenes de personalitats de l’independentisme, el govern espanyol ha negat tenir-hi cap relació. Ahir dilluns ho van fer des del Ministeri de l’Interior i des del de Defensa i aquest dimarts ho ha reiterat la portaveu de l’executiu estatal, Isabel Rodríguez.
Per a Pellicer, la ministra “ha sortit a mentir” i a “espolsar-se responsabilitats” i per això ha exigit a l’Estat que col·labori per aclarir els fets encara que no siguin requerits per la justícia. “Qui són els responsables d’aquesta operació i com ho faran per depurar totes les responsabilitats?”, ha preguntat, i ha recordat que “aquest cas va començar amb el govern de Rajoy, amb el PP al capdavant, però ha continuat amb el govern de Sánchez, el govern de PSOE i Podem”. “No es tracta d’una operació del govern de torn, sinó d’una operació d’Estat”, ha assegurat, i per això “ha de tenir conseqüències polítiques en tots els àmbits”.
“Resulta més que evident que darrere d’aquesta operació d’espionatge massiu hi ha la mà de l’Estat espanyol”, ha reiterat el diputat anticapitalista, que ha reclamat a La Moncloa que investigui “d’ofici” aquesta situació. No fer-ho, ha subratllat, és “una deixadesa de funcions que posa sobre la taula de nou que el govern de l’Estat espanyol està ocultant la seva implicació en aquest cas”.
Llengua i escola
La CUP-NCG ha aprofitat la seva compareixença per tornar a demanar als quatre grups que van acordar reformar la Llei de política lingüística –PSC-Units, ERC, En Comú Podem i JxCat, que després se’n va desmarcar– que retirin la proposició de llei “i que iniciïn un diàleg sincer amb la comunitat”. “Cal afrontar de forma col·lectiva i coordinada l’ofensiva dels tribunals i els nous reptes que tenim a l’escola” per tal de protegir el model d’escolarització en català.
Per a Pellicer, la iniciativa d’aquests partits “pot acabar amb la immersió lingüística” perquè deixa el pla lingüístic de cada dentre en mans del professorat i dels pares. “No pot ser que l’accés a la llengua depengui del poble, del barri o de la zona on es neixi o de les denúncies que les famílies a títol individual puguin fer”, ha alertat.