Així serà el procés d’elecció del director de TV3 i el de Catalunya Ràdio

Comparteix la notícia

La CCMA relleva els directors i caps d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio i resoldrà el nou concurs abans d’octubre

Així serà el procés d'elecció del director de TV3 i el de Catalunya Ràdio

Així serà el procés d'elecció del director de TV3 i el de Catalunya Ràdio

Comparteix la notícia

La CCMA relleva els directors i caps d’informatius de TV3 i Catalunya Ràdio i resoldrà el nou concurs abans d’octubre

El Consell de Govern de la CCMA ha publicat aquest dimecres les bases per a la convocatòria del procediment de selecció de candidats als càrrecs de director o directora de TVC i Catalunya Ràdio, que haurà de quedar resolt abans del 30 de setembre. La Corporació ha rellevat els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, respectivament i també els caps d’informatius de TVC, David Bassa, i de Catalunya Ràdio, Francesc Cano, a qui se’ls hi han assignat noves funcions. Entre els requisits, es demanen més de cinc anys d’experiència directiva o de gestió en mitjans, empreses del sector audiovisual o indústries creatives.

Les bases publicades regulen que, per primera vegada, la designació de les persones al capdavant de les direccions de ràdio i televisió de la CCMA es faci com a resultat d’un procés de selecció públic i obert, tal com preveu la llei de la CCMA en la darrera modificació de novembre del 2019. 

Segons les bases, les noves direccions dels mitjans hauran d’assumir “l’objectiu global de reforçar les missions de servei públic a partir d’un projecte de gestió que abasti els reptes i les necessitats actuals i de futur, com a productors de continguts de qualitat i difusors multiplataforma d’aquests continguts”. 

Requisits

Entre els requisits i el perfil que es demana a les candidatures, destaquen estar en possessió d’una titulació oficial universitària superior (doctorat, màster, grau, llicenciatura, enginyeria, arquitectura); disposar de més de cinc anys d’experiència directiva i/o de gestió als mitjans de comunicació i/o en el sector audiovisual i/o en indústries creatives; així com tenir coneixement de les llengües oficials de Catalunya i de l’anglès, amb nivell alt de comprensió i de parla.

També s’exigeix un projecte com a proposta de model estratègic i d’objectius per a l’organització, la gestió i l’actuació del mitjà, d’innovació i de transformació digital. 

La CCMA ha indicat que vetllarà per la confidencialitat de la participació de les persones candidates que es presentin al procés de selecció, de manera que només es farà públic el nom de les persones escollides, juntament amb el projecte presentat com a proposta de model estratègic i d’objectius.

Per a la valoració de les propostes presentades, el Consell de Govern es dotarà d’una Comissió de Valoració formada per sis persones independents de prestigi reconegut al sector audiovisual, escollides per unanimitat del Consell. Com a mesura de protecció de la seva independència i confidencialitat, ha apuntat la CCMA, els membres d’aquesta Comissió no es donaran a conèixer públicament fins a la resolució del procediment de selecció. 

El termini de presentació de candidatures estarà obert fins al 13 de juny a les 14.00 hores i el procediment haurà de quedar resolt abans del 30 de setembre.

Incompatibilitats

Així mateix, les bases apunten que els directors o directores d’ambdós mitjans no poden tenir interessos directes ni indirectes en empreses audiovisuals, de cinema, de vídeo, de premsa, de publicitat, d’informàtica, de telecomunicacions o d’internet, ni en qualsevol mena d’entitat relacionada amb el subministrament o la dotació de material o de programes a la CCMA o a les seves empreses filials, ni amb cap mena de prestació de serveis o de relació laboral en actiu amb televisions o ràdios públiques ni en les seves empreses filials.

Les bases indiquen que si el director o directora d’algun dels dos mitjans es troba en algun dels supòsits d’incompatibilitat especificats, disposa de tres mesos per adequar la seva situació al que estableix la llei. Si no ho fa, se’n produeix el cessament de manera automàtica.

Període inicial de 4 anys

El contracte serà temporal per un període inicial de quatre anys, que es prorrogarà automàticament per dos períodes de dos anys cadascun. Les bases també assenyalen que la retribució serà equiparable a la dels càrrecs d’alta direcció de la CCMA.

Entre les funcions del director o directora de TVC, hi ha, entre d’altres, la de dirigir els processos integrals de captació, producció, gestió i difusió de continguts de tota mena de naturalesa audiovisual destinats al mitjà televisio; dirigir i supervisar les programacions i continguts audiovisuals que s’incorporin a les graelles de continguts del mitjà televisio; així com exercir un control directe de la qualitat formal, veracitat, rigor, imparcialitat i valor com a servei públic dels continguts, formats, espais i programes de la seva competència, d’acord amb els principis generals de programació.

En el cas de la ràdio, el director haurà de dirigir els processos integrals de captació, producció, gestió i difusió de continguts de tota mena de naturalesa sonora destinats al mitjà ràdio; dirigir i supervisar les programacions i continguts d’àudio que s’incorporin a les graelles de continguts del mitjà ràdio, així com exercir un control directe de la qualitat formal, veracitat, rigor, imparcialitat i valor com a servei públic dels continguts, formats, espais i programes de la seva competència, d’acord amb els principis generals de programació.

Sanchis i Gordillo

A partir d’aquest dimecres, tal com ja es va avançar, deixen el càrrec els actuals directors, Vicent Sanchis i Saül Gordillo. El Consell de Govern de la CCMA ha expressat el seu “agraïment per la seva tasca i per l’impuls donat en la seva etapa de direcció”. En el cas de TVC, ha apuntat, amb “un lideratge continuat de les audiències de televisió i també digitals, i amb apostes d’èxit en continguts d’entreteniment i cultura”. Pel que fa a Catalunya Ràdio, han afegit, amb “unes dades d’audiència que confirmen la ràdio pública catalana com la que més augmenta en oients diaris, i amb unes audiències digitals de prop del milió d’usuaris únics”.

Fins que es resolguin els concursos, les direccions dels mitjans de ràdio, televisió i digitals quedaran delegades en els adjunts actuals a la direcció. Concretament, Sígfrid Gras a TV3, Jordi Borda a Catalunya Ràdio i Geni de Vilar a Mitjans digitals.

Les direccions de Ràdio i Televisió quedaran integrades en la nova estructura organitzativa de la CCMA, juntament a les direccions de Comercial i Màrqueting; Gestió Pressupostària, Empresa Verda i Serveis Generals; Infraestructures Digitals i Tecnològiques; Innovació, Recerca i Estratègia Digital; Organització, Processos i Recursos Humans, a més de l’Oficina d’Estratègia i del Consell de Govern.

Directors d’Informatius

Amb aquest objectiu, s’han assignat noves funcions als directors actuals d’Informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, David Bassa i Francesc Cano, en l’àmbit de l’estratègia transmèdia i de la recerca, respectivament. Tots dos tanquen la seva etapa al capdavant dels Serveis Informatius.

1 pensa en “Així serà el procés d’elecció del director de TV3 i el de Catalunya Ràdio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.