
Nova dada demolidora sobre el problema de molts joves espanyols i la seva falta de formació
Pugen al 49% els joves espanyols amb estudis terciaris però gairebé un 30% no té batxillerat ni FP de grau mitjà
Els joves espanyols d’entre 25 i 34 anys amb estudis terciaris han passat de representar el 34% el 2000 a ser el 49% el 2021, segons el darrer estudi ‘Education at Glance’ de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). En l’altra cara de la moneda, el 28% dels joves de 25 a 34 anys no tenen un títol de segona etapa d’educació secundària –batxillerat o FP de grau mitjà-, percentatge que representa el doble de la mitjana dels països de l’OCDE. Tot i això, la situació ha millorat respecte el 2011, quan eren el 35%.
L’informe mostra també que el 2019, l’estat espanyol va gastar el 4,3% del seu Producte Interior Brut (PIB) en institucions d’educació primària a terciària, per sota de la mitjana del 4,9% de l’OCDE.
L’estudi conclou que el nivell educatiu i en particular el terciari ha augmentat al conjunt de l’OCDE. En general, s’ha passat del 27 al 48% dels joves de 25 a 34 anys en aquesta etapa, però a l’estat espanyol el creixement ha estat és lent. Espanya és un dels 24 països de l’OCDE on el nivell terciari és el més comunament assolit en la franja de 25 a 34 anys.
El títol més comú a l’estat és el màster o títol equivalent (16%), seguit de les qualificacions terciàries de cicle curt (12%) i els graus o equivalents (11%). En canvi, a la mitjana de l’OCDE el més comú és el grau.
D’altra banda, el 35,3% de les titulacions de segona etapa secundària s’obtenen a través de l’FP, per sota del 37,3% de mitjana de l’OCDE.
Pel que fa la taxa d’ocupació, és 19 punts percentuals mes alta entre aquells amb un títol inferior a la segona etapa d’educació secundària i nou punts més que entre aquells amb un títol de segona etapa d’educació secundària o postsecundària no terciària.
D’altra banda, el 49% de les dones amb un nivell educatiu inferior a la segona etapa d’educació secundària tenen feina, mentre que són el 77% d’entre les que tenen un títol terciari. Les xifres són del 66 i el 80% en el cas dels homes. En general, el 60,5% dels joves amb estudis universitaris són dones, per sobre del 56.6% de l’OCDE.
L’estudi també revela que les persones amb un títol universitari en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) tenen millors perspectives laborals, amb una taxa d’ocupació del 88%. Tot i això, els estudiants de TIC representen només el 6% dels nous matriculats en educació terciària.
La taxa d’escolarització entre els menors de 3 anys és del 41,1% el 2020 a l’estat espanyol -34% el 2015-, mentre que la mitjana de l’OCDE és del 26,8%.
Menys desocupació durant la pandèmia
Entre el 2019 i el 2020, l’atur dels treballadors de 25 a 34 anys amb un nivell inferior a la segona etapa d’educació secundària va créixer en 4,1 punts percentuals, mentre que entre els treballadors amb un títol de segona etapa i entre els que tenen un títol terciari ho va fer 3,6 i 3,3 punts percentuals, respectivament. Durant el 2021, l’atur es va mantenir estable per als del primer grup, mentre que va baixar en els altres dos.
Despesa per sota de l’OCDE
El 2019, els països de l’OCDE va gastar una mitjana del 4,9% del PIB en institucions d’educació primària a terciària, mentre que a l’estat espanyol va ser del 4,3%. Això malgrat que entre 2008 i 2019 el finançament de les institucions educatives va créixer un 10% a Espanya.
El finançament públic domina l’educació obligatòria i postsecundària no terciària. El 2019, el finançament privat va suposar el 13% de la despesa en primeria, secundària i postsecundària a l’estat espanyol, mentre que la mitjana de l’OCDE va ser del 10%. Per contra, la despesa privada en educació terciària és més gran a tots els països de l’OCDE. A l’estat, aquesta despesa va ser del 33%, lleugerament superior al 31% de mitjana.