Descobreixen que aquest problema està associat amb més risc d’Alzheimer

Comparteix la notícia

Demostren una associació entre mala qualitat del son i més risc de desenvolupar Alzheimer

Descobreixen que aquest problema està associat amb més risc d'Alzheimer

Descobreixen que aquest problema està associat amb més risc d'Alzheimer

Comparteix la notícia

Demostren una associació entre mala qualitat del son i més risc de desenvolupar Alzheimer

Investigadors han demostrat una associació entre la qualitat del son i la patologia relacionada amb l’Alzheimer en persones sense deteriorament cognitiu. L’equip ha estat liderat pels investigadors Laura Sankeviciute i Oriol Grau, del centre BarcelonaBeta Brain Research (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall, i Jonoathan Blackman, de l’hospital North Bristol NHS Trust i la Universitat de Bristol.

Gràcies a les dades obtingudes amb la cohort més gran fins ara, els investigadors han pogut validar la hipòtesi que la falta de son està associada amb biomarcadors de líquid cefaloraquidi de la malaltia d’Alzheimer de forma transversal i que prediu increments futurs de la patologia en persones sense símptomes identificables a l’inici de l’estudi.

L’equip del BBRC, en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Bristol, han analitzat les dades de 1.168 persones de més de 50 anys, incloent biomarcadors d’Alzheimer en el líquid cefaloraquidi, rendiment cognitiu i qualitat del son. Per mesurar aquest últim han utilitzat el qüestionari de l’índex de qualitat del somni de Pittsburgh (PSQI). Entre d’altres, s’ha mirat la seva puntuació total, durada, eficiència i alteració.

Mitjançant l’anàlisi de mostres de líquid cefalorraquidi de 332 participants preses a l’inici i després d’un període mitjà d’1,5 anys, els investigadors han pogut avaluar l’efecte de la qualitat del son inicial sobre el canvi en els biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer al llarg del temps.

Així, les anàlisis transversals revelen que la mala qualitat del son està associada significativament amb un increment de la proteïna t-tau en el líquid cefaloraquidi. S’ha demostrat que una durada curta del son, inferior a set hores, s’associa a valors més alts de p-tau i t-tau, biomarcadors clau per mesurar el risc de malaltia en al fase preclínica. A més, les anàlisis longitudinals van mostrar que majors alteracions del son es van associar amb una disminució del biomarcador Aβ42 al llarg del temps.

La investigadora Laura Stankeviciute ha asseverat que els resultats reforcen encara més la hipòtesi que la interrupció del son pot representar un factor de risc per a la malaltia d’Alzheimer. Ha afegit que per això són necessàries investigacions futures per provar l’eficàcia de les pràctiques preventives, dissenyades per millorar el son en les etapes presimtomàtiques de la malaltia, per tal de reduir la patologia.

L’anàlisi s’emmarca en l’estudi europeu European Prevention of Alzheimer’s Dementia Longitudinal Cohort Study. Els resultats s’han publicat a ‘Brain Communications’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.