
Desastre amb el lloguer turístic per culpa dels nous contagis
Catalunya lidera la pujada del preu del lloguer a l’Estat amb un increment del 41% en l’última dècada, segons Fotocasa
Catalunya lidera la pujada del preu del lloguer a tot l’Estat amb un increment del 41% en l’última dècada, segons ha explicat la directora d’Estudis de Fotocasa, Maria Matos, en la jornada ‘Evolution 2021’, organitzada per l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), l’Associació Nacional d’Agents Immobiliaris (ANAI) i el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (COAPI).
El 2021, les rendes han caigut un 6% de mitjana en comparació amb l’any passat, però continuen encara “molt lluny” de les xifres de 2011. El sector s’ha reunit aquest dijous per debatre sobre els canvis i els reptes provocats per la pandèmia en un context de demanda “més exigent”.
El preu del lloguer a Catalunya ha pujat un 41% en els darrers deu anys. Tot i això, la “transformació” del mercat derivada de la pandèmia ha provocat caigudes en les rendes en l’últim any. “Aquest descens probablement durarà els pròxims mesos, però encara tenim preus molt alts a Catalunya”, ha advertit la directora d’Estudis de Fotocasa.
Matos ha atribuït la recent baixada del preu del lloguer a un canvi de tendència provocat per la pandèmia i ha assegurat que tant Catalunya com Madrid han caigut a ritmes similars, al voltant d’un 8% i un 15%. “El canvi de tendència és degut a la pandèmia, no a la regulació de preus”, ha manifestat. En aquest sentit, la portaveu de Fotocasa ha assegurat que la llei de contenció de rendes “no només no ha tingut els efectes desitjats”, sinó que ha provocat una contracció de l’oferta.
En aquest sentit s’ha pronunciat també el president de l’AIC, Vicenç Hernández, que ha assegurat que la regulació dels preus “no acostuma a ser una bona mesura”. Herández ha fet una crida a les administracions a pensar en solucions “estructurals”, no conjunturals, i aprovar una “llei de consens” amb perspectives a mitjà o llarg termini.
El preu del lloguer a Catalunya ha caigut un 3,6% a l’octubre en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, fins a 13,7 euros per metre quadrat al mes. Barcelona i Tarragona han registrat descensos interanuals de l’1%, fins a 15,91 euros i 8,7 euros per metre quadrat, respectivament. En canvi, Girona i Lleida han tingut “pujades molt significatives”, d’un 8,6% i un 11,7%, respectivament.
Per altra banda, el preu dels habitatges en venda a Catalunya és actualment un 30% inferior als màxims assolits fa quinze anys i un 11% inferior a fa deu anys. “A partir de la crisi va haver gran pujada per buscar habitatge i ara els preus s’estan estabilitzant”, ha assegurat la portaveu de Fotocasa.
A l’octubre, el preu de l’habitatge ha augmentat un 3,7% a Catalunya, fins a 2.520 euros per metre quadrat. Aquest indicador ha augmentat un 5,6% interanual a Lleida; un 1,1% a Girona, i un 0,6% a Tarragona. Barcelona ha estat l’única demarcació on ha baixat (-2,3%) pel descens de la demanda provocat per la preferència per immobles més grans i amb sortides a l’exterior.
“Els preus de la compra no esta pujant a nivells desorbitats com per entrar en una bombolla immobiliària i es mantenen estables en el 3,7%”, ha manifestat Matos.
Més enllà del preu, la directora d’Estudis de Fotocasa ha destacat la “fortalesa” del sector després de la pandèmia. L’interès pel sector residencial a Catalunya era d’un 29% el febrer de 2020, un percentatge que va caure fins al 26% l’agost de 2020, però que s’ha disparat fins al 36% l’agost d’enguany.
“Catalunya s’ha recuperat molt fortament i és un exemple d’un territori molt dinàmic i ràpid que lidera el mercat immobiliari en territori estatal, juntament amb Madrid”, ha afirmat.
Matos ha atribuït aquesta recuperació del sector a l’impuls de la demanda de compravenda. De fet, l’interès per comprar un habitatge s’ha disparat després de la pandèmia i ha augmentat fins al 44%, per sobre de l’interès per llogar. “És un moment històric”, ha assegurat la portaveu de Fotocasa.
Tot i això, un 72% de les persones situen els elevats preus com la principal dificultat per comprar un habitatge, seguit de l’estat (39%) o edat (30%) dels habitatges o la ubicació d’aquestes (24%).
1 pensa en “Desastre de dades de preu del lloguer a Catalunya”