Política

URGENT: Pedro Sánchez lloa la monarquia després de la fugida del Campechano

El president del govern espanyol mostra "absolut respecte" a la decisió i no aclareix si va negociar la seva marxa

4 de agost de 2020 (17:08 CET)

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avalat la Casa Reial i ha mostrat "absolut respecte" a la marxa de Joan Carles I d'Espanya. Segons Sánchez, amb aquesta decisió la monarquia ha "marcat distàncies" amb el rei emèrit i les seves "suposades conductes qüestionables". "Absolut respecte per quant representa la decisió de distanciament", ha dit en roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres. Sánchez ha diferenciat entre la figura de Joan Carles I i la Casa Reial i ha defensat que "el que es jutja no són institucions, es jutja persones". A més, el president del govern espanyol ha destacat que l'exmonarca ha dit "clarament" que "està a disposició de la justícia si és que fos necessari".

Sánchez no ha aclarit si el govern espanyol va negociar amb la Casa Reial la marxa de Joan Carles I ni si ho va fer sense informar Unides Podem. El president del govern espanyol s'ha escudat en la "confidencialitat" de les seves converses amb Felip VI per evitar concretar-ho.

José Zaragoza


"El govern que jo presideixo considera plenament vigent el pacte constitucional", ha dit Sánchez, que ha argumentat que a Espanya "hi ha hagut casos de corrupció suposadament vinculats a partits i no s'ha qüestionat el sistema de partits". Segons el president del govern espanyol, l'anunci de dilluns "camina a paràmetres d'exemplaritat".

"Satisfet" amb la coalició

Sánchez no ha valorat les paraules del vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, que va considerar "indigne" la marxa de l'exmonarca. El president de l'executiu ha admès "diferències" dins del govern espanyol perquè són dos partits diferents però ha remarcat que la "convivència" de l'executiu la garanteix l'acord de coalició.

En aquest sentit, s'ha mostrat "satisfet" i "orgullós" de la feina del seu executiu i ha dit que seguiran desenvolupant l'acord de govern en una roda de premsa en la qual ha fet balanç de la gestió de l'executiu abans de marxar de vacances d'estiu.

"Legislatura llarga"

Sánchez ha afirmat que la legislatura serà "llarga i fructífera" i ha afirmat que és un executiu que "decideix, actua i s'audita". En aquest sentit, el president espanyol ha dit que a 31 de juliol, dels 428 compromisos adquirits, n'ha activat el 55% i preveu que el 17,3% estigui completat a finals d'any -gairebé una cinquena part-. L'objectiu és que a finals del 2021 s'hagi activat el 100% i el 2023 es completi el 90.

"Altura de mires" amb els PGE

El cap de l'executiu ha demanat "altura de mires" a la resta de formacions polítiques per tirar endavant uns pressupostos generals de l'Estat i ha dit que "tots són benvinguts" per negociar-los. "No hi ha límit d'aforament", ha afirmat, i menys en aquest moment "excepcional".

Pilar Rahola


Diàleg "sense precedents"

El president del govern espanyol ha assegurat que el diàleg que ha mantingut l'executiu amb els agents socials i les CCAA ha estat "sense precedents". Sánchez ha mencionat la taula de diàleg amb la Generalitat com una aposta "decidida per la convivència, fraternitat, concòrdia i retrobament". "Aquesta ha de ser i serà la legislatura del diàleg", ha dit.

Igualtat entre CCAA

Sánchez ha remarcat que l'executiu espanyol està compromès amb la "cohesió territorial" i amb garantir la igualtat no només entre ciutadans sinó també entre CCAA. El cap de l'executiu ha destacat "l'enorme esforç" de transferències de recursos a les CCAA.

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades