Política

URGENT: El cinisme de Marchena i Lesmes comunicant amb aquesta carta la inhabilitació de Junqueras al Parlament Europeu

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha comunicat aquest dijous per carta al president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, les dues interlocutòries de la sala penal de l'alt tribunal on es denega la llibertat d'Oriol Junqueras i la seva condició d'eurodiputat. ​A més, adjunta una carta del president de la sala penal, Manuel Marchena, on argumenta la decisió d'impedir a Junqueras exercir com a diputat. En la seva carta, de dues pàgines, Marchena diu que el Suprem ha actuat amb "subjecció al principi de cooperació lleial" i "inspirat" per la "nova doctrina proclamada" pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Aquesta doctrina, diu Marchena, "serà determinant també en totes les controvèrsies que puguin suscitar-se en el futur a l'hora de delimitar l'extensió de la prerrogativa funcional associada a la condició d'europarlamentari".

9 de gener de 2020 (15:23 CET)

Manuel Marchena
Manuel Marchena
Marchena reconeix la "immunitat de desplaçament" de Junqueras, però afirma que aquesta immunitat reconeguda pel TJUE "no impedia ni el judici ni el dictat de la sentència que havia de posar fi al procés penal". "Quan va ser proclamat electe havia conclòs la vista oral, s'havien practicat totes les proves i havien formulat els seus al·legats finals les acusacions i les defenses", recorda. La condemna de 13 anys de presó contra Junqueras el fa "incórrer en una causa d'inelegibilitat conforme al dret nacional", citant la llei electoral, cosa que "determina una causa sobrevinguda d'incompatibilitat". Això suposa l'anul·lació de la condició d'eurodiputat, diu Marchena citant l'acta del 1976 que va instaurar les eleccions europees, i recorda que la Junta Electoral Central (JEC) també ho ha indicat així.

Per tot això, Marchena diu a Sassoli que s'acorda fer efectiva tota la pena contra Junqueras, inclosa la d'inhabilitació, suspesa des del 14 d'octubre a l'espera de la sentència del TJUE, que va arribar el 19 de desembre.
Fes-ho córrer
Destacades