Política

Una enquesta del CIS pronostica una victòria del PSOE a Catalunya

El baròmetre del CIS fet després de les eleccions del 10-N i posterior a l'anunci del pacte PSOE-Unides Podem torna a atorgar la victòria a un Pedro Sánchez a l'alça, amb una intenció de vot del 28,3%. El resultat que dibuixa l'enquesta, feta entre finals de novembre i mitjans de desembre, és pràcticament calcat al de les eleccions del 10-N quan el PSOE va obtenir el 28% dels vots. Unides Podem manté el resultat, amb el 12,8% de la intenció de vot, mentre que la suma de les dretes espanyoles baixa. Segons el CIS, el PP tindria una intenció de vot del 20% (va obtenir el 20,81% dels vots el 10-N), Vox el 15,2% (i seria l'únic partit de la dreta espanyola que milloraria el resultat, ja que va obtenir el 15,08%) i Cs el 5,6% (quan va rebre el 6,8% dels vots). Pel que fa als partits independentistes, es mantenen amb un resultat gairebé calcat.

30 de gener de 2020 (14:00 CET)

Una enquesta del CIS pronostica una victòria del PSOE a Catalunya
Una enquesta del CIS pronostica una victòria del PSOE a Catalunya
ERC obtindria un 3,6% de la intenció de vot (va rebre el 3,61% dels vots el 10-N), JxCat el 2,2% (2,19% el 10-N) i la CUP l'1% (1,02%). El PNB i EH Bildu també obtindrien pràcticament el mateix resultat així com els partits regionalistes. El baròmetre es va fer abans que s'anunciés el pacte PSOE-ERC però quan ja havien iniciat les negociacions. L'enquesta es va realitzar entre el 29 de novembre i el 19 de desembre.

La suma de les tres dretes, segons el baròmetre, seria del 40,8%, inferior a la suma del partits del govern de coalició (PSOE-Unides Podem) que tindrien un 41,1% de la intenció de vot sense comptar els partits que van donar suport a la investidura de Sánchez.

Enquesta sobre eleccions generals

Hem de tenir en compte que el CIS de Felix Tezanos ha estat sempre molt criticada per tots els partits del Congreso llevat del PSOE. Tenint en compte el pacte dels socialistes amb ERC, el resultat de Junts per Catalunya sembla cuinat per la maquinària de l'Estat per tal d'afavorir ERC. 
Fes-ho córrer
Destacades