Política

Els tres partits de l'Ajuntament de Barcelona que s'arrengleren amb el franquisme

ERC, PSC i JxCat donen suport a una proposició de BComú mentre que Cs s'absté i el PP i BCanvi voten en contra

15 de setembre de 2020 (19:07 CET)

Josep Bou
Josep Bou

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts en comissió donar suport a les accions encaminades a investigar els crims perpetrats durant la dictadura franquista. La proposició, presentada per Barcelona en Comú, ha comptat amb el suport d'ERC, el PSC i JxCat mentre que Cs s'ha abstingut i el PP i Barcelona pel Canvi han votat en contra. El text dona suport a les actuacions que duu a terme a l'Argentina la jutgessa Maria Romilda Servini, referma el compromís per acompanyar iniciatives ciutadanes davant la justícia i expressa el suport a la querella presentada per les germanes de Salvador Puig Antich i l'Ajuntament "recorrent a totes les instàncies que sigui necessari" pel dret "a la veritat, la justícia i la reparació".

En la defensa de la proposició, el regidor Marc Serra (BComú) ha criticat que l'Estat hagi estat "incapaç" d'investigar els propis crims, a més de "l'obstrucció" per part de les autoritats espanyoles a la investigació per part de la justícia argentina. Per això, ha insistit en el dret de les víctimes a que els responsables dels crims del franquisme siguin jutjats i ha lamentat que en els darrers dies "dirigents" sortissin "en bloc" contra la jutgessa argentina.

Amb tot, ha celebrat que el Consell de Ministres aprovarà l'avantprojecte de llei de memòria. "Ho celebrem i cal anar més enllà per investigar fets greus", ha dit.

Ada Colau


Serra també s'ha referit a la querella presentada per part de la família i l'Ajuntament de Barcelona contra el militar que va signar la pena de mort de Salvador Puig Antich. Després de l'arxiu de la causa aquest estiu per l'Audiència de Barcelona, Serra ha lamentat haver xocat "amb el mur de la impunitat" i ha afirmat que el consistori arribarà "fins al final" i esgotarà totes les vies per arribar a la justícia europea.

Des d'ERC i JxCat han demanat al govern espanyol que tingui "el coratge" de derogar la llei d'Amnistia del 77 i han carregat contra les veus de suport a Martín Villa en les darreres setmanes. A més, la regidora Francina Vila (JxCat) ha lamentat que el govern espanyol sigui "incapaç" de demanar disculpes pels crims comesos durant la dictadura.

Des del PSC, Laia Bonet ha assegurat que els socialistes han demostrat el seu suport a la investigació dels crims "des de fora i des de dins" de les institucions i ha citat com a exemple de bones pràctiques la nova llei de memòria històrica. En resposta a Vila i la petició feta pel president Quim Torra fa uns dies de demanar perdó, Bonet ha afirmat que "s'ha anat massa lluny" i a més ha criticat que "s'utilitzi" la llei per atacar "consensos".

Al seu torn, Paco Sierra, de Cs, ha acusat BComú d'estar "sempre amb el mateix". "El 78 ja vam fer un exercici de reconciliació: es diu Constitució", ha reblat, assegurant que parlar del franquisme no és "una prioritat". En una línia similar, s'ha expressat Manuel Valls, de BCanvi.

El regidor del PP Josep Bou ha afirmat que parlar ara de Franco li sembla "absurd" i en relació a la querella de Puig Antich ha apuntat que "estava en un grup armat" i "no portava flors ni paraules". En aquest sentit, ha dit que tot i que que mori una persona "és una pena" si va armada la seva ideologia, per ell, "queda morta".

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades