Política

El Ministro de Justicia del Gobierno amigo deixa el Preparao pels núvols per la visita a Barcelona: "Es un ejemplo de neutralidad"

El ministre de Justícia critica que el PP utilitzi la monarquia com a "arma llancívola"

6 de octubre de 2020 (23:13 CET)

Juan Carlos Campo
Juan Carlos Campo

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha exaltat la "neutralitat" de Felip VI, un rei que "té unes funcions molt clares" i que "arbitra pel bon funcionament de les institucions". Ho ha fet a tres dies de la visita que el monarca farà a la Barcelona New Economy Week en resposta a una pregunta de la senadora de JxCAT Maria Teresa Rivero Segalàs, que ha assegurat que amb el seu discurs del 3-O i les trucades a les empreses perquè traslladessin la seva seu fora de Catalunya el Rei "va passar a formar part de conflicte i no de la solució". Campo ha acusat JCAT de no creure en l'"ordre constitucional" i de viure en una "fantasia política". "Aquest govern defensarà l'Estat constitucional de la primera a l'última línia", ha advertit.

Durant la sessió de control al Senat la senadora de JxCAT Maria Teresa Rivero Segalàs ha afirmat que "la Corona no és neutral" i ha retret al govern espanyol que no critiqués aquesta falta de neutralitat quan el Rei va fer el discurs del 3-O o quan el rei Felip VI trucava empreses perquè traslladessin la seva seu. "No entenem com volen blanquejar el Rei amb una visita a Barcelona" en un moment en què "les togues van escapçant els presidents de la Generalitat". "Siguin valents senyors del govern més progressista de la història", ha dit.

En la seva resposta el ministre afirmat que el seu executiu "valora molt positivament" la "neutralitat" del rei Felip VI. Segons Campo, la diferència entre el ell i JxCAT és que "jo em crec l'ordre constitucional i vostè no".

El Preparao amb Pedro Sánchez


Campo també ha respost una pregunta sobre la monarquia per part del senador del PP Bienvenido de Arriba Sánchez, que ha acusat el govern espanyol d'haver traspassat una línia vermella en vetar la visita del Rei a Barcelona el 25 de setembre passat a l'acte del CGPJ.

"Cada vegada que governen exhibeixen el seu despotisme", ha dit, però "aquesta vegada el seu autoritarisme els ha portat a posar en risc la figura que ens representa a tots". "És intolerable que tractin el rei com un pertorbador de la convivència al nostre país", ha afirmat De Arriba.

En la seva resposta el ministre de Justícia ha afirmat que el PP "no pot imputar al govern res que no sigui la defensa de l'ordre constitucional i la Corona" i ha acusat el partit de Pablo Casado "d'utilitzar la Corona com a arma llancívola".

"Aquest és un mal camí per a la democràcia", ha advertit, perquè "de tant jugar podem fer mal a institucions que no volen" i "amb un ús i abús del paper del monarca estan debilitant una institució".

En aquest punt ha acusat el PP d'estar instal·lat en el "no a tot" en un moment en que la prioritat és la crisi. "Els falta col·laboració en la lluita contra la pandèmia i patriotisme per donar suport a uns pressupostos de la reconstrucció", ha dit.

Campo també ha respost una pregunta de la portaveu de Cs Lorena Roldán, que li ha retret una suposada "fugida" dels jutges a Catalunya i ha assegurat que el 60% de les places vacants de jutges a l'Estat es troben a aquest territori. Roldán ha preguntat al ministre que pensa fer per "defensar" els jutges que se senten "atacats" a Catalunya amb el vist i plau del govern espanyol. També ha fet una defensa de la figura del rei Felip VI. "Només ens faltava que el govern decideixi on i quan pot anar el Rei", ha afirmat la portaveu de Cs, que ha afirmat que el discurs del 3-O va donar seguretat als que no són independentistes a Catalunya.

En la seva resposta el ministre ha negat la major i ha afirmat que "fa dècades" que hi ha problemes amb les places de jutges a Catalunya, com ho demostren, ha dit, les dades de la pròpia Escola Judicial. Segons Campo des de 1996 només 297 jutges procedien de Catalunya i només un 8% dels fiscals tenien la seva vida vinculada a Catalunya. Fet que no s'ha traduït mai en cap increment de mobilitat. "No hi ha fugida de jutges a Catalunya, que li quedi clar".

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades