Política

Intent de jugada bruta de la Fiscalia contra les mesures del govern contra el coronavirus

La fiscalia ha donat suport a totes les mesures proposades per la Generalitat per frenar el coronavirus a l'àrea de Barcelona excepte la prohibició de reunions de més de deu persones. En un escrit al Jutjat Contenciós-Administratiu número 15 de Barcelona, el fiscal creu que aquesta mesura limitaria de forma genèrica un dret fonamental que només es pot restringir de manera proporcional i justificada.

17 de juliol de 2020 (21:08 CET)

Intent de jugada bruta de la Fiscalia contra les mesures del govern contra el coronavirus
Intent de jugada bruta de la Fiscalia contra les mesures del govern contra el coronavirus
La resta de mesures, com el tancament de locals d'oci o la limitació d'aforaments a bars i restaurants, entren dins l'àmbit de les recomanacions, diu el fiscal, i per tant són raonables per lluitar contra la propagació de la covid-19.
Segons el fiscal, la prohibició de reunir-se més de deu persones sí que limita el dret fonamental de reunió, i això només es podria fer si la mesura està "justificada" i és "proporcional a la finalitat perseguida". De fet, el fiscal considera que la mesura és "desproporcionada" i la Generalitat no l'ha justificat "adequadament", i tampoc el decret llei de dilluns passat per modificar la llei de salut pública del 2009 contempla una mesura "d'aquesta envergadura". L'apartat K de l'article 55 només es refereix a mesures de limitació d'activitat, desplaçament de persones i prestació de serveis, però no al dret de reunió, que no es pot incloure en l'apartat d'activitats, segons el fiscal.

De fet, el ministeri públic creu que una mesura com aquesta només es podria prendre sota la llei orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, del 1986, que permet a les autoritats sanitàries competents adoptar les mesures oportunes pel "control dels malalts i de les persones en contacte amb malalts, així com les mesures que es considerin necessàries en cas de risc de caràcter transmissible".

Així, la fiscalia recorda que el Tribunal Constitucional va autoritzar el dret de reunió i de manifestació durant l'estat d'alarma, i per tant ara encara es pot limitar menys aquest dret. Per això, el fiscal diu que les autoritats només poden limitar cada cas concret de reunió si no es mantenen les mesures higièniques, però no poden prohibir-les genèricament. Només es podria prohibir genèricament l'assistència de persones amb símptomes o en quarantena.
Fes-ho córrer
Destacades