Política

INDIGNANT: El menyspreu del Ministro Illa al Parlament

El ministre al·lega que el Consell d'Estat diu que les cambres autonòmiques "no tenen potestat" per requerir-lo

19 de novembre de 2020 (14:11 CET)

Salvador Illa
Salvador Illa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, no compareixerà dilluns vinent a la comissió d'investigació sobre la gestió de les residències durant la crisi d ela covid-19 que té engegada el Parlament. Així ho ha fet saber Illa en una carta dirigida al president, Roger Torrent, on es dona per assabentat que la comissió l'ha citat i avisa que no acudirà al·legant que el Parlament no pot forçar-lo. "És criteri reiterat del Consell d'Estat que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d'autoritats, funcionaris o agents, actuals o pretèrits, de l'Estat. Per això, en la meva condició d'autoritat de l'Estat he d'atendre a allò establert als dictàmens mencionats", diu Illa, citant vuit decisions d'aquest organisme.

Miquel Iceta
[banner-DFP_1]

Illa estava citat per al proper dia 23 de novembre des que la setmana passada el president de la comissió d'investigació, Vidal Aragonés, li fes arribar la petició per acudir el mateix dia que també estan citats el president espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias. La intenció de les compareixences demanades és que els responsables polítics donin compte al Parlament del paper que va desenvolupar l'administració pública en elements com la gestió de la crisi, el tractaments als malalts i residents, o la provisió d'EPIS i d'altres recursos per les residències de gent gran. Tradicionalment, els càrrecs o excàrrecs de l'Estat han rebutjat acceptar la citació assegurant que, efectivament, el Consell d'Estat diu que els parlaments autonòmics no poden forçar-los. Igualment, però, no hi ha cap normativa que els impedeixi, si volen, comparèixer malgrat ser autoritat estatal.

Qui també estan citats a comparèixer a la comissió d'investigació són els consellers de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i de Salut, Alba Vergés, però per a la sessió del 7 de desembre. Ells, en ser càrrecs d'obediència autonòmica, sí estan obligats a acudir a la cita.

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades