Política

El cartell d'una pel·lícula a França que posaràs dels nervis a VOX

Josep Bartolí va ser un pintor que va haver de marxar exiliat de Catalunya, fugint de la repressió franquista

29 de setembre de 2020 (18:14 CET)

Josep Bartoli
Josep Bartoli

El metro de París s'ha omplert de cartells de la nova pel·lícula d'animació 'Josep', que explica la història del pintor antifranquista Josep Bartolí. Està feta amb els dibuixos d'Aurélien Froment, més conegut com a Aurel, 'Josep' i explica la història de Bartolí un cop acabada la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

"Aclaparat per la riuada de republicans que fugien de la dictadura franquista, el govern francès els tanca en camps. Dos homes separats per filferro es faran amics. Un és policia i l’altre dibuixant. De Barcelona a Nova York, la veritable història de Josep Bartolí, lluitador antifranquista i artista excepcional", relata el resum del film. 

Amb la repressió espanyola, Bartolí va passar per diversos camps de refugiats de França fins a poder exiliar-se, primer a Mèxic i després a Nova York, on va treballar com a dibuixant i dissenyador i va acabar morint el 1995. Bartolí, però, va poder tornar a Catalunya el 1977, amb el dictador Francisco Franco mort i enterrat. 

El President Quim Torra

El film es pot veure a set cinemes de la capital francesa i el President Quim Torra ha demostrat la seva satisfacció perquè "per fi" es descobreix qui és Bartolí pel públic general. Repassa la veritat del franquisme i, per tant, no agradarà a Vox. 

 

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades