Pimec alerta d’això per la crisi de subministraments… i fa por

Comparteix la notícia

Pimec avisa que l’augment del preu de les matèries primeres i la manca de subministraments “han vingut per quedar-se”

Eines Pimec

Eines Pimec

Comparteix la notícia

Pimec avisa que l’augment del preu de les matèries primeres i la manca de subministraments “han vingut per quedar-se”

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha advertit que l’augment del preu de les matèries primeres i la manca de subministraments passaran a ser un fet “conjuntural” a “estructural” i que “han vingut per quedar-se”, tot i que ha admès que “possiblement” hi haurà “alguna correcció”.

Cañete ha atribuït aquest context a diversos motius, com les decisions de les grans companyies respecte al transport, especialment el marítim. “Abans un contenidor de 20 peus costava 1.500 dòlars, la setmana passada 15.000”, ha indicat el president de Pimec, que preveu que “mai més” tornaran als 1.500 dòlars. Pimec ho ha dit en la presentació de l’Anuari de Pimec del 2019, que conclou que les pimes van aportar el 62,7% del VAB i de l’ocupació.

Cañete ha constatat que hi ha sectors com el de l’automoció en què tot i tenir demanda no poden subministrar vehicles nous, en un país que és el segon fabricant de components, ha dit. “Vam iniciar l’any amb creixements de dos dígits i ara tancarem en negatiu”, ha afegit el president de la patronal, que ha recordat que fa unes setmanes un estudi de Pimec ja concloïa que més del 90% de les empreses patien un augment de les matèries primeres.

El president de Pimec també ha reclamat prendre “decisions ràpides i estratègiques” perquè “es produiran oportunitats per a la relocalització de les empreses” com a conseqüència de l’actual context i també dels “costos ocults”, que també tindran en compte la petjada de carboni.

Sobre l’augment del preu de l’energia, ha Cañete ha posat d’exemple la coordinació “eficaç i eficient” de les autoritats europees amb la vacuna de la covid-19 i s’ha mostrat partidari d’una “actuació conjunta” per afrontar l’increment del preu de l’energia. Així mateix, ha exigit uns preus justos de l’energia i que es prenguin accions “ex antes” i no “ex post”.

En aquest sentit, ha lamentat que els preus de l’energia l’Estat són més alts que els països veïns com França o Portugal i que resta competitivitat. Així mateix, ha apostat per diferenciar les energies amb costos alts i baixos per evitar-ne l’encariment.

Cañete ha fet aquestes declaracions després de la presentació de l’Anuari de Pimec, amb dades corresponents al 2019 que conclouen que les pimes representen el 99,8% de les empreses i que generen un 62,7% del VAB català sense incloure l’administració pública, defensa i Seguretat Social i un 68,6% de l’ocupació. L’estudi s’ha fet a partir dels comptes de 75.731 petites i mitjanes empreses.

El director de l’Observatori de la PIMEC, Modest Guinjoan, ha defensat que el 2019, any anterior a la pandèmia, va ser “dinàmic i bo” per a les pimes però no tant per a les grans empreses. Fa dos anys, Catalunya comptava amb 533.247 empreses, de les quals el 99,8% eren primes, i d’aquestes, 224.870 amb assalariats (+0,2%), mentre que 1.015 eren grans empreses.

L’ocupació en les pimes va augmentar un 1,6% entre 2018 i 2019, menor que el 2,6% de l’any anterior, tot i que Ginjoan ha afirmat que es pot considerar “alt”. L’Anuari analitza el paper de les pimes en el conjunt de l’economia catalana, el percentatge d’ocupació, els sectors així com els resultats financers, entre d’altres.

L’acte ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha reivindicat que treballs com aquests que enguany arriba a la 17a edició, són un “referent” també per a l’administració pública a l’hora de prendre decisions. En la seva intervenció, el conseller ha certificat que les empreses han d’afrontar la crisi de subministraments i l’impacte del preu de l’energia i ha defensat les ajudes de l’Executiu català “per no deixar ningú enrere”.

Amb tot, ha assegurat que els darrers indicadors apunten cap a una “fase de recuperació ” de l’economia que cal “apuntalar”. En aquest sentit, ha reiterat que si es compleixen els pronòstics Catalunya batrà un rècord aquest any en exportacions, fins als 74.000 milions d’euros. “És una situació millor que abans de la pandèmia”, ha comentat Torrent, que també ha recordat les bones dades de l’atur registrat de l’octubre, que baixen per primer cop en 15 anys.

Torrent, per últim, ha destacat la “resiliència” de les empreses durant la pandèmia i ha remarcat que les pimes “continuen sent vulnerables” i el 2021 ha continuat essent un any “dur i complicat” per les restriccions, els canvis d’hàbits de consum i la crisi de subministraments de primeres matèries i l’alt preu de l’energia. D’altra banda, ha situat la inversió, la formació i la innovació com a tres eixos sobre es quals ha de girar la transformació del model productiu de les empreses catalanes.

1 pensa en “Pimec alerta d’això per la crisi de subministraments… i fa por

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.