Persianes antigues

Comparteix la notícia

Què és una persiana antiga?

Persianes antigues

Persianes antigues

Comparteix la notícia

Les persianes antigues han acompanyat les finestres des de fa segles. La seva tasca de protegir els habitatges de la llum del sol, de les mosques i de la calor, alhora que permetien el pas de l’aire fresc, els va convertir en un element indispensable de la llar. Actualment, aquest tipus de persiana està més de moda que mai.

Què és una persiana antiga?

Quan es parla de persiana antiga es fa referència a les persianes alacantines. Aquest model té els seus orígens a la localitat de Sax (Alacant) i va ser patentat el 1916. En els seus orígens, es realitzaven mitjançant la unió de sarments de vinya. Després, aquesta fusta era sotmesa a un tractament perquè adquirís un aspecte fi i se li aplicaven colors i adornaments diversos. Aquestes lames originals estaven travessades per un filferro fi per poder recollir-les.

Amb el pas dels anys, van anar evolucionant fins als models d’alacantines que coneixem avui dia. Com a dada curiosa, has de saber que al llarg d’aquesta evolució es va pretendre canviar el seu nom a persianes llevantines, però no va arribar a tenir èxit, i se’n va mantenir el localisme.

Tipus

Si et preguntes quins tipus de persianes antigues hi ha, has d’entendre que ens referim a les persones alacantines. Aquests models es caracteritzen per tenir una sèrie de lamel·les que es col·loquen de manera correlativa i compten amb una corda central que actua com a mecanisme de recollida. Per recollir-les s’enrotllen cap a la part superior i queden plegades d’una manera senzilla i pràctica.

El seu ús està molt estès, principalment a la costa del Llevant i al camp. Tanmateix, actualment s’han convertit en un element que es pot veure en edificis i habitatges moderns, gràcies a la diversitat dels seus dissenys i materials, així com per la seva versatilitat. Quan parlem de persianes alacantines destaquen dos materials.

Alacantines de fusta

Les persianes alacantines de fusta estan fabricades amb fusta de vinya. Posteriorment, es van començar a emprar un altre tipus de fustes ia refinar les lamel·les, donant-los forma de llistó.

Actualment, es tracta de llistons que presenten una varietat d’amplades i un gruix ampli. Això els confereix robustesa i pes per poder complir la seva funció amb efectivitat. Una de les varietats de fusta més utilitzades és la Ceylan a causa de les seves característiques naturals.

Aquests models d’alacantines tenen un tractament final que les fa aptes per resistir les condicions climàtiques més adverses. A més, el pes afavoreix que suportin el vent sense problemes.

Alacantines de PVC

Les alacantines de PVC són un tipus de persiana antiga molt actualitzada. Les lamel·les d’aquests models es fabriquen amb policlorur de vinil per aconseguir que siguin més lleugeres i puguin plegar-se amb més facilitat.

Aquest tipus de material permet gaudir d’una gran varietat de colors i acabats amb què s’obtenen resultats decoratius molt estètics. De fet, estan guanyant gran popularitat en nous entorns amb un aspecte més modernista. Igualment, s’estan convertint en un element molt emprat a oficines i locals de negocis.

On instal·lar aquest tipus de persianes?

Les persianes antigues alacantines no entenen limitacions. Poden emprar-se en una gran varietat despais per aconseguir diverses funcions. Els materials i acabats amb què estan fetes les converteixen en un element apte tant per a l’interior com per a l’exterior.

El seu ús a l’interior

A l’interior solen disposar de diverses funcionalitats bàsiques. Aquestes persianes es fan servir per cobrir les finestres o els buits de les portes per tal d’aïllar l’interior de l’exterior. D’aquesta manera, actuen com a barrera que impedeix l’entrada del sol o de les mosques, alhora que permeten circular l’aire fresc.

Un altre dels seus usos a linterior consisteix en la diferenciació dambients. En aquest cas, fan la funció de paravent per desenvolupar-se com a barrera, per exemple, com un vestidor a l’habitació. El seu ús a oficines també és comú, especialment en el cas dels models de PVC, que aïllen despatxos de la resta de la zona de treball.

El seu ús a l’exterior

La capacitat de resistir el vent i la pluja, sobretot les de fusta, les converteixen en un element molt útil per cobrir els laterals de balcons, les terrasses teulades i altres elements, com ara les pèrgoles. Gràcies a la funcionalitat d’aquestes persianes, aconseguim fer ombra i protegir aquestes zones de les inclemències.

A més, es poden fer servir per aportar intimitat a un espai. Només cal que les instal·lis a les tanques per preservar la teva finca de les mirades indiscretes d’una manera fàcil i còmoda. Les alacantines són unes persianes que continuen comptant amb una gran varietat d’usos i funcionalitats.

Com mesurar-les

Aquest tipus de persianes estan fetes a mida, per la qual cosa resulta indispensable que prenguis les dimensions correctes de la zona on vols col·locar-les. En cas de situar-les en un forat, hauràs de mesurar l’amplada i restar-li un centímetre per cada costat. Pel llarg, hauràs de restar dos centímetres.

Si no va encaixada, per exemple, per a una finestra hauràs d’afegir uns quatre centímetres a l’amplada i vuit per al llarg. D’aquesta manera aconseguiràs un resultat ajustat a les teves necessitats.

Com instal·larles

Per instal·lar aquestes persianes has de decidir si es pengen des del sostre o van a la paret. En el primer cas, només necessitaràs un trepant per col·locar els presons a les marques correctes. En el segon cas, cal emprar claus de ganxo i un nivell per assegurar-te que els forats queden a la mateixa altura. Recorda que aquest tipus de models ja incorporen els enganxalls per col·locar-los a les subjeccions.

Com veus, les persianes antigues són popularment conegudes com a alacantines i porten més d’un segle a les llars, gràcies a la utilitat que les caracteritza. Estan fabricades en materials resistents i amb una gran diversitat de dissenys per emprar-les tant a interiors com a exteriors. Com que estan fetes a mida, cobreixen perfectament l’espai i són fàcils d’instal·lar. Si vols gaudir dels seus avantatges, no dubtis a consultar-nos per rebre assessorament personalitzat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.