
Pere Aragonès comença la temporada de rebaixes parlant de reformar la Constitució o l'Estatut
Pere Aragonès “oblida” el paper històric del què en diuen ‘Espanya Fraternal’ contra Catalunya
El president Pere Aragonès ha replicat al president espanyol Sánchez que ara s’ha d’abordar la “relació de Catalunya i Espanya”: “Això no s’acaba aquí”. Mentre el president espanyol, Pedro Sánchez, va dir dijous a la nit des de Brussel·les que amb la reforma del Codi Penal el ‘procés’ “s’ha acabat”, el cap de l’executiu català ha assegurat aquest divendres en una entrevista ‘Hoy por Hoy’ de la SER aquest divendres que ell no renuncia a la independència.
“Si algú pensa que perquè hem arribat a acords, hem renunciat a les nostres conviccions és que no entenen el que passa a Catalunya”, ha avisat. Malgrat la posició del govern espanyol, Aragonès ha exigit “entrar en els pròxims mesos” a la “qüestió de fons” i parlar sobre “totes les opcions”.
“Quan hi ha posicions oposades s’han d’intercanviar opinions i intentar trobar camins de solucions”, ha dit. Si bé Aragonès s’obre a discutir una reforma de l’estatut si alguna part ho posa sobre la taula, el president aposta per un referèndum pactat amb l’Estat com la “via més efectiva” per assolir la independència. Preguntat per si utilitzaran aquesta carta per condicionar el futur suport a Sánchez, ha admès que “evidentment totes les oportunitats per intentar avançar” cap a un referèndum les aprofitaran.
“Si el problema és la reforma de la Constitució i no la voluntat política, abordem-ho”, ha dit Aragonès quan li han preguntat si es pot fer un referèndum d’independència sense canviar la carta magna. Ara bé, tot seguit ha afegit: “Jo el que dic és que és una qüestió de voluntat política”. Aragonès defensa arribar primer a acords polítics amb el govern espanyol i, a partir d’aquests, “construir el camí jurídic”.
Sedició i malversació
Aragonès ha fet una valoració “positiva” de l’aprovació de la reforma del Codi Penal i ha negat que hi hagués malversació en el cas de l’1-O. Així, ha defensat els canvis en aquest delicte per evitar que s’utilitzi per “perseguir actuacions que són merament polítiques”.
El Congrés va aprovar dijous la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició, modifica el de malversació per establir penes d’entre 1 i 4 anys quan no hi hagi ànim de lucre, reformula el de desordres públics agreujats, i en crea un d’enriquiment il·lícit per a càrrecs públics. El president espanyol, Pedro Sánchez, va dir dijous a la nit des de Brussel·les que amb la reforma del Codi Penal el ‘procés’ “s’ha acabat”.
Mentre que ERC defensa la reforma i el PDeCAT justifica el suport pel fet que considera que el Codi Penal ara queda millor, Junts i la CUP ho han criticat. “Nosaltres votarem que no perquè no som delinqüents”, va dir el diputat de Junts Josep Pagès, criticant que amb aquest acord ERC està reconeixent que el referèndum de l’1-O “va ser delicte”. La portaveu de la CUP a la cambra baixa, Mireia Vehí, va alertar dels efectes no desitjats que pot tenir la nova malversació i la reforma dels desordres públics.