
Pep Cruz pateix catalanofòbia
Pep Cruz explica que ha patit catalanofòbia
Pep Cruz és un dels actors més ben valorats i més estimats de Catalunya. Ha dedicat bona part de la seva carrera al teatre, concretament, a la companyia Dagoll Dagom, però també ha aparegut a moltes sèries de TV3. Especialment es recorda el seu paper de Josep Monràs, a Ventdelpla, un empresari sense escrúpols del poble que tenia problemes amb diversos veïns.
És actiu a xarxes socials i sovint explica sentiments i sensacions a Twitter. L’actor empordanès ha reconegut que va ser víctima de catalanofòbia. L’atac va passar a Barcelona, concretament a la botiga DIGI de les Arenas. Explica que un empleat el va esbroncar per parlar en català: “Esto es España y en España se habla español”. Ell no es va arronsar. “I vostè no coneix la Constitució i és un mal educat”.
La cosa no va acabar aquí. Quan l’actor marxava, el treballador de la botiga s’hi va encarar i va cridar “Y Viva España”. Sí, sí, ‘que viva lejos’ devia pensar Pep Cruz, perquè precisament ens hem d’allunyar d’aquesta gent. Canviar de llengua suposa submissió, implica baixar el cap i ser dèbil. Els ciutadans tenim uns drets lingüístics que s’han de respectar. Són les institucions públiques i els partits polítics els encarregats de vetllar per aquest respecte, però som nosaltres els qui hem de plantar cara.
Les dades aportades per la Plataforma per la Llengua i altres entitats en defensa del català fan por. Cada vegada són més les persones, especialment joves, que prefereixen emprar altres llengües i no emprar la llengua pròpia del país. L’idioma està sota mínims, tant dins l’entorn familiar, a l’escola, al carrer, a la feina i a l’administració. Cal fer alguna cosa abans no sigui massa tard. El problema és que anem tard.
Periodista especialitzada en esports i premsa del cor. Compromesa amb Catalunya i la meva llengua