Les patates xips amb valor social de la Fundació Sant Tomàs a Osona

Comparteix la notícia

Treballadors amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Sant Tomàs d’Osona elaboren patates xips amb “valor social”

Les patates xips amb valor social de la Fundació Sant Tomàs a Osona

Les patates xips amb valor social de la Fundació Sant Tomàs a Osona

Comparteix la notícia

Treballadors amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Sant Tomàs d’Osona elaboren patates xips amb “valor social”

La Fundació Sant Tomàs ha començat a comercialitzar aquest mes d’agost patates xips al nou obrador que ha obert a Manlleu (Osona) i que ha suposat una inversió de 800.000 euros. En una primera fase s’han contractat cinc persones -tres de les quals tenen discapacitat intel·lectual- i les bosses de patates es podran comprar als establiments de la cadena Bon Preu i Esclat i també a la botiga online de l’entitat.

La nova planta té potencial per produir anualment 120 tones de patates fregides -2.700 quilos a al setmana-, tot i que el volum es pot incrementar si es fan més torns. El director general de Sant Tomàs, Ricard Aceves, diu que el consumidor cada cop té més “consciència social” i això dona una oportunitat a projectes com el seu.

El projecte va començar-se a gestar amb l’objectiu de poder ampliar el ventall de productes propis que fa l’entitat i, d’aquesta manera, oferir més oportunitats d’inserció laboral a les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca. L’obrador de Sant Tomàs fins ara només elaborava productes de xocolata i ara s’hi suma la proposta de patates fregides. “Teníem moltes ganes de tenir productes propis que generin orgull de pertinença als treballadors”, expressa Aceves.

A més, el director general de la fundació recorda que hi ha textos de l’any 1900 que indiquen que les primeres patates que van arribar a la plana de Vic es van conrear als horts del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes. Es tracta d’una finca que va passar a mans de la Fundació Sant Tomàs l’any 1974. Tot i que actualment en aquesta finca no s’hi conreen patates, Aceves exposa que intenten que els tubercles amb què treballen siguin de proximitat.

El projecte dona feina a cinc persones, tres d’elles amb discapacitat intel·lectual. Totes elles s’ocupen de controlar el procés de pelar i tallar les patates, una persona experta en fregir vetlla per la qualitat d’aquest procés i dues persones fan el control de qualitat que ha d’assegurar un producte de qualitat i autèntic. Les patates, a més, tenen un tret singular i és que són les úniques que es fregeixen exclusivament amb oli d’oliva verge extra d’arbequina, segons posa en valor el director general de l’entitat.

L’objectiu és produir 2.700 quilos de patates a la setmana, que es comercialitzaran amb dues bosses de gramatges diferents, una gran i una de petita. Tant l’envàs com el procés d’elaboració ha buscat minimitzar l’impacte mediambiental a través de la utilització de materials reciclables per fer les bosses del producte.

Per poder posar en marxa el projecte, adequar les instal·lacions i comprar maquinària Sant Tomàs ha hagut de fer una inversió de 800.000 euros. Tot i això, l’entitat ha rebut subvencions per valor de 300.000 euros provinents de fons FEDER, així com també de la Fundació La Caixa i la Fundació ONCE.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.