
Grans números del sector del packaging a Catalunya
El ‘packaging’ factura 7.291,5 milions d’euros a Catalunya, una quarta part del total de l’Estat
El sector del ‘packaging’ a Catalunya va facturar 7.291 MEUR durant el 2020, xifra que representa el 24,5% del total de tot l’Estat, i concentra el 28,6% de les empreses dedicades a l’envàs i a l’embalatge, fins als 912 indústries. Així es desprèn de l’estudi ‘El packaging, motor d’innovació de les indústries’ elaborat per Hispack, amb motiu de la fira que se celebrarà entre el 24 i 27 de maig en tres dels pavellons del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
El seu director, Xavier Pascual, ha reivindicat aquest sector com a “estratègic”, especialment en una situació “d’emergència” la pandèmia, tot i que ha admès l’actual context “d’incertesa” per l’augment del preu dels materials, de fins al 50%, i els problemes d’abastiment.
Al conjunt de l’Estat, el ‘packaging’ suma 29.750 milions d’euros de facturació durant el 2020, que són les darreres dades disponibles ja que les del 2021 no estan tancades. A més, el sector de l’envàs i l’embalatge representa el 4,37% del total de la xifra de negoci de la indústria espanyola i el 2,65% del PIB. Pel que fa el nombre d’empreses, en són 3.180, mentre que el nombre de treballadors s’eleva a 113.000 en total, un 5,16% de l’ocupació del sector industrial.
Per darrera Catalunya, la comunitat que més factura en el sector el ‘packaging’ és Madrid, amb 5.505 milions d’euros, seguit del País Valencià, amb 4.030,8 milions d’euros i l’Aragó, amb 2.215 milions d’euros. Quant el nombre d’empreses, Catalunya en concentra 912, quasi tres de cada deu a tot l’Estat, i només la demarcació de Barcelona 722, és a dir, el 22,70% de tot l’Estat, seguit de Madrid, amb 328, i València, amb 316.
A nivell estatal i per subsectors d’activitat, el nombre més important de firmes correspon a fabricants d’envasos i materials d’envàs de plàstic (737), seguit de paper i cartró (660), maquinària d’envàs i embalatge (634), envasos de fusta (631) i els fabricants d’etiquetatge, codificació i marcatge (317).
D’altra banda, l’estudi conclou que la caiguda de la demanda i frenada de l’activitat va ser d’un 3,37%, un percentatge inferior al descens del PIB industrial (-9,84%) i del PIB a nivell de tot l’Estat (-10,8%).
El director de projectes de la consultora marketAAD i autor de l’informe, Adrià Llacuna, ha assegurat que el ‘packaging’ és un sector present en moltes indústries “sense les quals no es pot entendre en les quals no es pot entendre la seguretat, la conservació, l’emmagatzematge, el transport i el control i traçabilitat” dels productes. A més, ha destacat la creixent interacció amb els consumidors, que fa que el rol del sector sigui “insubstituïble”.
A més, ha comentat que el potencial d’innovació del ‘packaging’ s’ha accelerat de forma exponencial per la “competitivitat i eficiència dels processos de fabricació”, per un marc regulador que fixa les bases per a la sostenibilitat i un consumidor molt “conscient” dels productes que consumeix, don venen i quin impacte tenen.
En la mateixa línia, el director d’Hispack, Xavier Pascual, ha reivindicat el caràcter estratègic del ‘packaging’, especialment durant el període més dur de la pandèmia. No obstant això, en un escenari de recuperació sanitària, Pascual ha posat l’accent en la “incertesa” per l’augment de preus i la manca de productes i transport. “Veurem si és un estrangulament que tenim a l’economia o és una cosa amb la que haurem d’anar lidiant”, ha conclòs.
Pel que fa la fira Hispack, que és triennal, se celebrarà del 24 al 27 de maig després que durant el 2021 s’hagués de suspendre per la pandèmia. Hi seran presents més de 600 expositor directes de 25 països i 1.100 marques representades. En total, ocuparan tres pavellons del recinte de Gran Via incloent la fira Graphispag.