
Projecte d'innovació social a Osona
Es crearan espais laboratori a Vic i Manlleu (Osona) per generar oportunitats laborals i ajudar a les empreses a innovar
Osona Lab City és un nou projecte d’innovació social que es posa en marxa a la comarca i que compta amb la complicitat de diferents agents. L’Ajuntament de Vic n’ha assumit la coordinació i hi participen els ajuntaments de Manlleu i Calldetenes (aquest municipi és on es farà una prova pilot), juntament amb l’Agència d’Emprenedoria Innovació i Coneixement Creacció i la UVic-UCC.
Comptarà amb més de 2 MEUR, dels quals més de la meitat es finançarà amb fons europeus. “Ha de servir sobretot per capacitar a la gent i empoderar-la en el món digital, formar nous talents i modernitzat i actualitzar indústries actuals”, ha afirmat aquest dimecres l’alcaldessa de Vic durant la presentació.
Es desplegarà durant els pròxims dos anys. Satisfacció a Osona per la posada en marxa d’aquest projecte, elegit el segon més ben valorat dels que s’han presentat a la convocatòria dels Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT). En total, s’hi han presentat 19 projectes de tot Catalunya.
“Això demostra que és un projecte bo i que ens portarà molts beneficis a la comarca”, ha afirmat l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, durant la presentació que s’ha fet al VIT amb els representants de les diferents institucions participants.
Erra ha subratllat el pol que conformen Vic i Manlleu en aquest projecte i ha destacat que la voluntat és “liderar-ho” per després fer que sigui “una taca d’oli” que s’estengui a tota la comarca “per generar oportunitats i noves alternatives”. També ha subratllat la importància d'”empoderar” la ciutadania perquè passin de ser “consumidors” passius de tecnologia a ser “protagonistes” de la transformació digital i de les noves oportunitats que sorgiran.
Per la seva banda, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha destacat que el projecte permetrà “obrir camí” i donar oportunitats especialment a aquelles persones que estan aturades i que reuneixen perfils com el de joves d’origen immigrant que “no acaben de trobar el seu lloc” i que podran aprendre noves capacitats. En el cas d’aquesta ciutat, es posaran en marxa el Labmanlleu i el Labter, dos espais que serviran de taller de prototips i experimentació així com incubadora de projectes d’emprenedoria. També hi participaran estudiants.
D’altra banda, també ha remarcat que el projecte va començar a gestar-se abans de la covid-19 a proposta de l’Ajuntament de Vic i que ja en aquell moment intuïen la necessitat d’estimular la digitalització, com ara s’està veient amb els fons europeus.
Calldtenes, prova pilot
Calldetenes, municipi veí de Vic, serà un camp de prova amb la posada en marxa del Fab Lab Can Pau Raba, que actualment és un centre cívic. En aquest espai s’hi faran tallers i activitats per testejar com fer el desplegament per capacitar digitalment la resta de comarca.
L’ús d’eines de disseny i fabricació com impressores 3D o talladors làser seran algunes de les tècniques que s’ensenyaran. El seu alcalde, Marc Verdaguer, ha afirmat que és un “orgull” poder formar part del projecte i s’ha mostrat convençut que permetrà generar sinergies amb del teixit associatiu i empreses del municipi.
Des de la UVic-UCC, el seu rector, Josep-Eladi Baños, ha destacat que el projecte encaixa de ple amb l’estratègia de la institució i ha destacat que es treballarà de forma transversal a partir de diferents grups de recerca d’àmbits com l’educació, la cultura, l’art i la tecnologia digital entre d’altres. Així es posarà en marxa un laboratori d’innovació Social Digital al barri del Remei de Vic, on es provaran metodologies i projectes per afavorir la transformació digital de col·lectius amb menys oportunitats i més vulnerables.
Per últim, el president de Creacció Josep Arimany, ha fet èmfasi en la necessitat de les empreses de la comarca a seguir evolucionant i s’ha mostrat convençut que moltes d’elles s’hi voldran implicar. “La pandèmia ens ha fet córrer amb la digitalització i el teletreball es quedarà en molts casos”, ha afirmat tot destacant que és indispensable tenir també una bona xarxa de comunicacions per poder fer el pas cap a la digitalització. “Aquí a Vic hi ha moltes petites i mitjanes empreses que s’han de posar al dia i els ajudarem”, ha afegit.
El projecte ja s’ha començat a desplegar però es preveu que s’allargui en els pròxims dos anys. Al marge dels més d’1 milions d’euros dels fons europeus, la resta provindran de l’Ajuntament de Vic (uns 517.000 euros), l’Ajuntament de Manlleu (186.000 euros), la UVic-UCC (181.000 euros) i Creacció (152.000 euros). En total, més de 2 MEUR.
2 pensaments en “Cop d’efecte a Osona amb un projecte d’innovació social i de digitalització”