Nou fàrmac per tractar aquest tipus de càncer agressiu

Comparteix la notícia

Un fàrmac basat en medicina de precisió es mostra eficaç per tractar pacients amb aquest càncer

Nou fàrmac per tractar aquest tipus de càncer agressiu

Nou fàrmac per tractar aquest tipus de càncer agressiu

Comparteix la notícia

Un fàrmac basat en medicina de precisió es mostra eficaç per tractar pacients amb aquest càncer

Un nou fàrmac basat en medicina de precisió s’ha mostrat eficaç per tractar pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic, un càncer agressiu de les vies biliars intrahepàtiques. La cirurgia és la principal opció curativa, però fins a dos terços dels pacients presenten recurrència de la malaltia. Actualment no hi ha un tractament estàndard per a la malaltia avançada després de la quimioteràpia de primera línia.

Els resultats d’un assaig clínic en fase II, en què ha participat Vall d’Hebron, mostra que l’ús d’un fàrmac oral de nova generació, futibatinib, condueix a un benefici clínic en pacients que presenten una alteració al gen FGFR2 que ja havien rebut quimioteràpia. Entre el 10% i el 20% dels pacients presenten aquesta alteració genètica.

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han participat en l’assaig clínic fase II FOENIX-CCA2, els resultats del qual es publiquen a la revista New England Journal of Medicine (NEJM).

Els pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic tenen una taxa de supervivència general a 5 anys de menys del 8% i la mitjana de supervivència general és d’aproximadament 1 any després del diagnòstic. 

“En aquest sentit, el colangiocarcinoma intrahepàtic és una malaltia òrfena, ja que no comptem amb gaires tractaments actius. Per això estem investigant diferents alternatives de medicina de precisió en què un percentatge dels pacients amb un determinat perfil genètic puguin beneficiar-se d’uns fàrmacs més que d’altres”, explica el director del VHIO i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron, el doctorJosep Tabernero, en declaracions recollides per aquest centre. 

Entre el 10% i el 20% dels pacients amb colangiocarcinoma presenten una fusió o translocació -un tipus d’alteració genètica- al gen del receptor 2 del factor de creixement de fibroblasts (FGFR2). El doctor Tabernero, coautor de l’estudi, destaca que aquest perfil “ofereix una via terapèutica prometedora per a aquesta malaltia”. 

Els fàrmacs de nova generació o de teràpia avançada són nous productes farmacèutics basats en la teràpia gènica, la teràpia cel·lular o en tecnologies de l’enginyeria de teixits. Futibatinib és un fàrmac de nova generació capaç d’inhibir el gen FGFR i que ha demostrat activitat antitumoral en pacients amb tumors amb FGFR i menys susceptibilitat a què el tumor adquireixi mutacions de resistència. És a dir, el temps que triguen les cèl·lules tumorals a adquirir resistència al fàrmac és superior al que tarden amb altres inhibidors de FGFR.

L’estudi FOENIX-CCA2, un assaig clínic de fase II, va tractar amb futibatinib pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic que no es podia operar o amb metàstasi, amb translocació a FGFR2 i progressió de la malaltia després d’una o més línies prèvies de teràpia (excloent fàrmacs inhibidors de FGFR).

Per identificar els pacients que presentaven la translocació a FGFR2, es van utilitzar biòpsies del tumor, però també es van realitzar biòpsies líquides que analitzen el perfil genètic de l’ADN tumoral circulant (ctADN) al plasma del pacient.

“Aquesta tècnica no és tan invasiva com la biòpsia del teixit del tumor i es podria arribar a realitzar fins i tot abans de la cirurgia per seleccionar els pacients que es beneficiarien del tractament pel seu perfil genètic”, indica el director del VHIO. 

A l’assaig, hi van participar 103 pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic inoperable o metastàtic amb alteracions al gen FGRF2. D’aquests, 43 pacients (42%) van respondre de forma favorable i la mitjana de durada de la resposta va ser de 9,7 mesos. 

La mitjana de supervivència lliure de progressió, el temps que passa entre l’inici del tractament i que el tumor torni a créixer, va ser de 9 mesos i la supervivència general de 21,7 mesos. La qualitat de vida dels pacients es va mantenir estable durant una mitjana de 9 mesos després de començar el tractament.

La doctora Teresa Macarulla, oncòloga mèdica de Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, assenyala que les respostes van ser “consistents en tots els subgrups de pacients”. 

“Aquests resultats indiquen que estem davant d’un nou tractament de medicina de precisió per a pacients amb colangiocarcinoma intrahepàtic amb aquest perfil genètic determinat”, apunta el doctor Tabernero.

Els investigadors exposen que hi ha altres estudis en què s’estan provant diferents tractaments per a persones que tenen colangiocarcinoma intrahepàtic amb altres perfils genètics per “arribar a oferir a diferents subtipus de pacients el tractament que els aportarà més benefici clínic”. “Es tracta d’un pas més en aquesta lluita contínua a la recerca de nous tractaments que puguin fer que la malaltia sigui més controlable al llarg del temps”, conclouen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.