Així van atrapar els Mossos el violador d’Igualada

Comparteix la notícia

El sospitós de la violació a Igualada va ser gravat seguint la víctima i participant en la destrossa d’un cotxe

Així van atrapar els Mossos el violador d'Igualada

Així van atrapar els Mossos el violador d'Igualada

Comparteix la notícia

El sospitós de la violació a Igualada va ser gravat seguint la víctima i participant en la destrossa d’un cotxe

Els Mossos d’Esquadra van poder localitzar i identificar el suposat autor de la violació d’una menor a Igualada l’1 de novembre gràcies a les gravacions de 155 càmeres de seguretat. Les càmeres van detectar el sospitós participant en un aldarull amb altres joves que van causar danys a un vehicle aparcat. Posteriorment, les càmeres van gravar-lo seguint la víctima pels carrers solitaris del polígon industrial, i la geolocalització del seu telèfon mòbil va confirmar el recorregut. En la investigació hi han participat un centenar d’agents de diverses unitats com la Unitat Central d’Agressions Sexuals, de la Divisió d’Investigació Criminal, i de la Divisió de Policia Científica, amb nombroses tècniques científiques i tecnològiques innovadores.

Més d’un centenar d’investigadors van treballar de dia i de nit per resoldre aquest cas sobre el qual no existien testimonis i la víctima no podia aportar cap tipus d’informació. Davant d’aquesta situació, els Mossos van mantenir totes les línies d’investigació obertes i van indagar sobre totes les hipòtesis possibles. Es va investigar l’entorn personal de la jove i es va elaborar una reconstrucció del recorregut que va fer la noia abans de ser agredida, fent una anàlisi i estudi de les imatges de les càmeres de seguretat que es trobaven en el camí que va fer des de la sortida de la discoteca fins al lloc on van passar els fets. Els investigadors sabien que les primeres hores i dies eren crucials per no perdre cap evidència.

Durant les primeres setmanes, les gestions d’investigació es van centrar també en una recerca sobre els fets denunciats el darrer any a Igualada per exhibicionisme, baralles, agressions i abusos sexuals i robatoris violents. Calia fer un estudi detallat dels autors d’aquest fets i els seus antecedents policials. Igualment va treballar amb altres incidents delictius que van tenir lloc la nit de l’1 de novembre a la capital de l’Anoia.

Pel que fa a les imatges enregistrades per les càmeres de videovigilància de la zona més propera al lloc dels fets i de la seva perifèria, els investigadors de la DIC van fer una recerca minuciosa i exhaustiva amb l’objectiu de no perdre cap detall i de localitzar qualsevol indici que aportés una possible línia d’investigació. Els investigadors van recopilar imatges de 155 càmeres per fer un seguiment de les persones i vehicles durant el temps en què es va produir l’agressió i per identificar el possible o possibles sospitosos relacionats amb l’agressió.

Es van anar descartant sospitosos fins que només en va quedar un i es va poder fer un seguiment del trajecte de la víctima fins a la confluència amb el finalment detingut.

Durant la visualització d’aquestes imatges es va poder identificar un sospitós registrat per diferents càmeres de seguretat i es va poder definir el recorregut que aquest home va fer aquella nit, el qual coincidia amb el recorregut de la noia. Les càmeres van registrar com aquesta persona la seguia i s’anava apropant a ella però el moment de l’assalt no va quedar gravat per cap sistema de videovigilància. Posteriorment, passat un interval d’uns vint minuts, l’individu va tornar a aparèixer a les càmeres portant una peça de roba penjada al braç que podria ser de la noia.

Aquella mateixa nit, un grup d’onze joves van protagonitzar un altercat a Igualada provocant danys a un vehicle estacionat. Els agents van indagar sobre aquest incident i van localitzar unes imatges on havien quedat gravats els fets. Un dels joves duia la mateixa roba que portava el principal investigat però es tapava amb la seva caputxa, de manera que no se’l podia reconèixer. El que sí es podia confirmar és que era el mateix home que les càmeres de seguretat havien registrat en el recorregut que va fer la víctima.

Les càmeres també van gravar bona part del recorregut de la noia des de la sortida de la discoteca Epic fins al lloc de l’agressió. Moltes càmeres d’empreses i d’un bar van gravar el noi uns 15 o 20 segons després que la noia, mentre la seguia i accelerava el pas. Una última càmera el va gravar dos segons després de la noia, i després ell va desaparèixer de les imatges uns 20 minuts, fins que va tornar a ser gravat en direcció al centre d’Igualada. En aquell temps i entorn cap altra persona va ser captada per les càmeres de seguretat. Després dels fets, el sospitós és gravat amb detall amb la caputxa posada, pantalons negres i sabatilles esportives blanques. A més, portava una peça de roba a la mà dreta i la seva màniga dreta també la duia arremangada. Una altra càmera capta la marca de la seva motxilla i finalment una última càmera el grava sense caputxa i se li veu el cabell ros.

El recorregut de víctima i sospitós també està corroborat per una antena de telefonia mòbil de la zona dels fets. Tots dos van estar connectats a aquesta antena des de les 5 a les 7 de la matinada, segons la interlocutòria del jutjat d’Igualada. A partir de les 7, el telèfon del noi es va connectar a altres antenes més properes a casa seva. La noia va ser localitzada a les 7.25 del matí.

A partir d’aquest moment, la investigació va centrar-se en aquest individu. Els agents van fer un estudi del grup de joves per tal de poder identificar la persona que apareixia a les imatges tapada amb una caputxa. Finalment, a partir d’un treball minuciós i complex, els investigadors van aconseguir identificar-lo i esbrinar el seu domicili.

Escorcoll domiciliari

Amb tots els indicis recollits i davant les evidències que era el presumpte autor dels fets, els investigadors van sol·licitar a l’autoritat judicial una entrada i escorcoll al seu domicili per a procedir a la seva detenció i buscar tots els indicis possibles a casa seva que el relacionessin directament amb els fets. Juntament amb agents de la Brigada Mòbil es va detenir el presumpte autor dels fets i es van fer dos escorcolls, al seu domicili i l’altre a casa de la seva exparella, per tal de localitzar el màxim d’indicis possibles per incriminar-lo. 

El suport de la Policia Científica durant tot el procés va consistir en un treball transversal i interdisciplinari de les diferents disciplines forenses. Les noves tecnologies aplicades en aquesta investigació han estat crucials per identificar l’autor i trobar les restes d’ADN de la víctima en una peça de roba del detingut que es va localitzar a l’interior del seu domicili. A més durant l’escorcoll, els investigadors van localitzar peces de roba que el detingut vestia durant els fets i que es van identificar a partir del visionat de les càmeres.

A casa seva es va trobar la roba i la motxilla que duia aquell dia, roba de la víctima i el telèfon que duia el sospitós aquella nit. A l’aparell es va trobar una captura de pantalla de l’aplicació Google Maps feta aquella matinada on es detalla el recorregut entre un punt i casa seva.

Després de passar a disposició judicial, el jutjat d’instrucció número 4 d’Igualada va ordenar el seu ingrés a presó pels delictes d’agressió sexual i assassinat en grau de temptativa. El detingut té antecedents per violència sexual.

Segons la interlocutòria de presó del jutge d’Igualada, el noi va atacar la menor entre les 6.16 i les 6.40 de la matinada, li va donar cops forts al cap i la va fer successives penetracions anals i vaginals mitjançant la introducció de membres corporals o objectes, amb força i violència. Cap a les 6.40 el jove va abandonar el lloc i es va endur l’abric, el vestit i les calces de la noia, que va quedar a terra, inconscient i despullada en un lloc fred, inhòspit i sense gairebé trànsit de persones. Tenia importants lesions a causa dels cops i l’agressió sexual. El jutge conclou que si la noia no hagués estat trobada de casualitat una estona després per uns camioners, no hauria sobreviscut.

Eines de policia científica

Al llarg de la investigació, van intervenir diverses unitats centrals de la Divisió de Policia Científica (DPC). El Grup d’Anàlisi de la Imatge van participar en la recreació dinàmica del moment dels fets, basada en les imatges dels sistemes de videovigilància de la zona facilitades als investigadors i en la informació sobre les dades de repetidors de telefonia facilitada pels analistes operatius. La Unitat Central d’Inspeccions Oculars va realitzar les dues inspeccions oculars tècnico-policials en els dos domicilis escorcollats. Concretament, el domicili del presumpte autor es va inspeccionar durant més de 8 hores en estrictes condicions d’asèpsia per evitar contaminacions biològiques. Es van recollir diversos indicis i mostres que es van identificar i recuperar amb tècniques de visualització mitjançant diferents tipus de reactius químics i fent ús també de càmeres especials que operen en diferents espectres de llum, cosa que permet visualitzar els diferents tipus de fluids humans que no es poden apreciar a simple vista.

La Unitat Central de Genètica Forense i el laboratori de genètica de la DPC van participar en la recuperació de mostres en peces de roba de l’autor, i en el seu estudi i posterior extracció de l’ADN van trobar-hi restes coincidents amb l’ADN de la víctima. La Unitat Central d’Informàtica Forense va participar en l’extracció íntegra de la informació dels telèfons del presumpte autor i altres unitats de memòria.

Els diferents serveis de policia científica van estar dirigits per la figura de l’instructor forense, un comandament expert en aquesta especialitat que coordina les actuacions que és fan des de les diferents disciplines forenses. Aquest comandament també va ser el responsable d’oferir acompanyament tècnic als investigadors de la UCAS al llarg de tota la investigació en les matèries estrictament científiques, així com també d’exercir la coordinació amb l’Institut Nacional de Toxicologia.

Les tècniques forenses utilitzades per la policia científica en el ‘cas Nit’ van ser diverses. Destaquen les llums forensesper visualitzar espectres fora del rang visual humà, que es van utilitzar per detectar sang; un micro-nebulitzador per aplicar reactiu químic dissolt en vapors, que serveix per detectar restes de sang latent amb un baix contingut de reactiu químic, cosa que permet que no degradi la mostra; una càmera d’infrarojos, ‘full spectrum’, amb el sensor modificat per potenciar l’acció dels raigs infrarojos, amb la qual es poden captar taques de sang latents no visibles a simple vista sobre superfícies tèxtils fosques i policromades. També es va utilitzar llum forense de laboratori per aplicar diferents rangs d’ona sobre les superfícies d’estudi. Es tracta d’un equipament de laboratori que permet detectar amb molta precisió i minuciositat, entre altres, restes de fluids orgànics.

La càmera de 360 graus es va utilitzar per captar imatges de l’escenari durant la inspecció ocular i el programari per confeccionar una inspecció ocular virtual interactiva amb visió 360º. Igualment es va fer servir un programari específic per a tractament d’imatges, que ofereix diverses prestacions per tractar i interpretar la informació dels arxius digitals d’imatges objecte d’estudi, i, finalment un programari d’extracció forense d’altes prestacions per extraure i analitzar els continguts de terminals de telefonia mòbil i de la informació allotjada al núvol.

Els informes policials enviats al jutge també descarten altres sospitosos analitzant les entrades i sortides de 46 vehicles a la zona i hora dels fets, que asseguren que cap d’ells es va parar a la zona. També es van captar nou persones, però cap d’elles va passar pel carrer on es va produir la violació.

La investigació ha estat liderada per la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS), que pertany a la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, sota la tutela de la fiscalia i el jutjat d’instrucció número 4 d’Igualada. En aquest cas, conegut com a ‘Nit’, hi van participar també efectius de diferents unitats de la Divisió de la Policia Científica i de la DIC. Durant els més de cinc mesos que va durar la investigació, les diferents unitats del cos van treballar coordinament per identificar el presumpte autor dels fets en un cas en què la víctima no va poder aportar cap detall sobre l’agressor ni el fet, i en què no hi havia imatges directes del lloc on van passar els fets ni testimonis. El treball dels investigadors s’ha complementat amb la feina realitzada pel Grup d’Atenció a la Víctima de Violències Sexuals que en tot moment ha fet un seguiment de la noia i el seu entorn familiar i s’ha posat a la seva disposició per atendre’ls davant de qualsevol requeriment.

Des del primer moment que va assumir aquesta investigació la UCAS, dues mosses del Grup d’Atenció a la Víctima es van encarregar d’acompanyar la noia, assessorar-la, i activar els recursos necessaris per a la seva recuperació. D’aquesta manera, al llarg d’aquests mesos el grup ha estat en constant contacte amb ella i la seva família per tal de fer d’enllaç amb els diferents actors que han realitzat suport psicològic, així, com per a tranquil·litzar-los i escoltar-los sense poder aportar en cap moment cap dada sobre la investigació.

En la planificació i organització del dispositiu de detenció del presumpte autor dels fets, el 21 d’abril passat, les dues agents que durant tot aquest temps van acompanyar la jove, van estar amb ella des de primera hora del matí informant-la sobre el que estava succeint acompanyant-la. durant el dia, per activar els recursos necessaris davant de qualsevol incidència. Aquest seguiment es mantindrà fins que se celebri el judici.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha visitat la comarca de l’Anoia, ha destacat la labor dels investigadors en una investigació “difícil, llarga, discreta i intensa”. “S’ha fet un treball de seguiment de més de 150 càmeres de diferents comerços i entitats del territori on es va produir el delicte”, ha explicat. Amb aquest cas, Elena ha volgut evidenciar que la policia catalana “mai abandona una investigació, i menys una agressió sexual, de les quals es resolen el 83%”. També ha volgut destacar l’acompanyament a la víctima.

4 pensaments en “Així van atrapar els Mossos el violador d’Igualada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.