Mor una divulgadora gastronòmica nord-catalana i Creu de Sant Jordi

Mor la mare del músic Pascal Comelade i especialista en la cuina catalana, Eliane Thibault Comelade va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2009

Comparteix la notícia
Eliane Thibault Comelade

Eliane Thibault Comelade

Mor la mare del músic Pascal Comelade i especialista en la cuina catalana, Eliane Thibault Comelade va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2009

L’autora nord-catalana Eliane Thibault Comelade (Rigardà, Conflent, 1928) ha mort aquest dimarts als 93 anys. Thibault es va dedicar a la recerca i la divulgació gastronòmica i es va especialitzar en la cuina catalana. Formada en higiene i ciències de l’alimentació, es va integrar al Cercle d’Investigació i Documentació Médiéval de Catalunya (CIDOMCAT), i a finals dels 60 va publicar el seu primer llibre en català, ‘Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava’ (Barcino, 1968), inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional .

Mare del músic Pascal Comelade, Thibault també va organitzar els tallers de cuina de la Catalunya del Nord des del 1985. El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra.Filla de mestres d’escola, Eliane Thibault Comelade va cursar estudis superiors en higiene i ciències de l’alimentacio a París, on va sortir primera de la seva promoció. Els primers anys va publicar diversos manuals pedagògics d’un camp aleshores encara quasi verge.

En tornar a Perpinyà va conèixer l’historiador Josep-Maria Batista i Roca, polític català exiliat al Rosselló que l’introduí a la cultura catalana.

Poc després publica el primer llibre en llengua catalana ‘Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava’, el 1968, a l’editorial Barcino. Va ser l’inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional.

Especialista de la cuina catalana a l’Edat Mitjana, Thibault va engegar als anys 70 un enorme treball de recerca sobre el periode medieval als arxius de Montpeller i de Barcelona.

La seva gran obra, ‘La Cuisine Catalane’, en dos volums, es reedita regularment des del 1978. Amb la seva labor, l’autora va contribuir a la recuperació de la tradició culinària catalana.

Comparteix la notícia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb la col·laboració de:

Edita
Change privacy settings