
Un metge no atent en català
El metge es va negar a atendre el pacient en català
No és la primera vegada ni serà l´última. Diàriament hi ha casos de catalanofòbia arreu dels Països Catalans. Personal que treballa als serveis públics, com metges de la sanitat pública, es neguen sistemàticament a atendre els pacients en la seva llengua. Els fets han passat a Benilloba (el Comtat) i així ho ha denunciat la mateixa afectada en declaracions a À Punt.
El metge, que cobra un sou procedent de la Generalitat Valenciana i, per tant, d’un territori amb llengua cooficial, es va negar a parlar en català argumentant que “no l’entenia”. La pacient li va recomanar fer cursos, com ha fet tanta gent i com ha de fer la gent que es vol integrar en un territori. La Rebeca Sanjuan es va oferir a parlar més a poc a poc, però tot i així, el doctor va insistir en què si no parlava castellà no la podia atendre.
Sanjuan considera que se li han vulnerat els drets lingüístics i que té tot el dret de parlar en català si així ho desitja. Finalment, ha explicat que ha canviat de metge. “Tinc facilitat perquè per sort tinc vehicle propi, però si no tingués mitjans hauria de quedar-me aquí amb el mateix problema”. També ha presentat una queixa davant l’Oficina de Drets Lingüístics perquè considera que “el deure de les persones que treballen per a l’administració pública és tenir un nivell adequat per a entendre els seus pacients quan parlen en valencià”.
El missatge s’ha fet viral i ha obtingut moltes mostres de suport, però també moltes missatges de l’espanyolada, que es posen al costat del metge i consideren que hauria d’haver estat ella qui canviés de llengua. Consideren que és el professional qui ha de marxar i no pas la pacient, que és qui és la beneficiària dels serveis públics.
Es evident que tots els veïns de Benilloba heu de canviar aquesta situació
— Jesús||⭐||CDRepúbliCAT (@jesuset58) February 20, 2022
Aquest metge no mereix tenir un lloc de treball en el vostre poble
Aquí l’únic que ha de marxar és el metge i no la Rebeca. Aquest ‘metge’, per dir alguna cosa, si no és capaç de respectar la llengua del pacient, al carrer. Ens hem de fer respectar!
— Albert Belis (@albert_belis) February 20, 2022