Cop d’efecte en la lluita contra l’obesitat

Investigadors de l’IDIBAPS descobreixen una proteïna que afavoreix l’obesitat induïda per la dieta

Comparteix la notícia
Cop d'efecte per un fàrmac per combatre un tipus de tumor

Científics demanen més mesures a Catalunya

Investigadors de l’IDIBAPS descobreixen una proteïna que afavoreix l’obesitat induïda per la dieta

Investigadors del grup IDIBAPS han identificat la proteïna CPEB4 com una potencial diana terapèutica contra l’obesitat. Segons els resultats d’un estudi publicat a la revista ‘Molecular Metabolism’, una alimentació rica en greixos augmenta l’expressió d’aquesta proteïna al teixit adipós d’humans i ratolins.

Això, activa un conjunt de gens implicats en l’expansió de les cèl·lules adiposes, la inflamació i l’augment del greix corporal. A més, la CPEB4 contribueix a l’alteració de la microbiota intestinal associada a l’obesitat, ja que incrementa la proporció d’espècies bacterianes considerades patològiques.

No obstant això, la deleció del gen de CPEB4 en ratolins inhibeix la diferenciació dels adipòcits. Així mateix, també redueix l’acumulació de lípids a la cavitat abdominal, la inflamació del teixit adipós, i l’augment de pes, encara que els animals rebin una dieta rica en greixos. “El nostre treball revela l’existència d’un circuit regulador del procés de traducció de l’ARN a proteïnes, fins ara desconegut”, explica Mercedes Fernández-Lobato, responsable de la direcció de l’estudi.

“Això suposa una novetat important, ja que, avui dia la recerca se centra principalment en el pas previ. Els nostres resultats promouen un canvi de paradigma cap al control traduccional, que pot obrir noves vies d’investigació per a desenvolupar millors tractaments”, afegeix. L’estudi, firmat per Núria Pell com a primera autora, suposa un primer pas endavant que permetrà al grup aprofundir i entendre els mecanismes que augmenten el risc de patir càncer de fetge en persones obeses.

Comparteix la notícia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb la col·laboració de:

Edita
Change privacy settings