Cop d’efecte en la lluita contra el càncer de pròstata

Comparteix la notícia

Identifiquen quins pacients amb càncer de pròstata avançat es beneficien més del tractament dirigit amb olaparib

Cop d'efecte a favor d'infants que tenen familiars amb càncer

Lluita contra el càncer de pulmó

Comparteix la notícia

Identifiquen quins pacients amb càncer de pròstata avançat es beneficien més del tractament dirigit amb olaparib

Un estudi amb participació del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha identificat quins pacients amb càncer de pròstata avançat es beneficien més del tractament amb olaparib. Aquest fàrmac, que inhibeix l’enzim PARP, està indicat per a pacients amb defectes en la reparació de l’ADN, però no s’aconsegueix la mateixa eficàcia amb el tractament en tots ells.

Els resultats del treball permeten avançar en la identificació de biomarcadors per saber quins pacients es poden beneficiar d’un tractament dirigit a les característiques moleculars del seu tumor. L’estudi ha estat publicat a la revista ‘Cancer Discovery’ i hi han participat del VHIO el doctor Joaquín Mateo i la doctora Violeta Serra. L’ús de tractaments dirigits a característiques moleculars dels tumors està cada vegada més estès.

Un d’aquests tractaments consisteix a inhibir la poli-(ADP-ribosa)-olimerasa o PARP i l’olaparib és un dels fàrmacs que ho aconsegueixen. Recentment se n’ha aprovat l’ús per al tractament d’alguns casos de càncer de pròstata avançat amb mutacions en gens concrets que reparen el dany a l’ADN.

No obstant això, no tots aquests pacients obtenen un benefici similar de la inhibició de PARP. Ara, aquest estudi aprofundeix en la identificació de biomarcadors predictius que poden ajudar a estratificar els pacients.

Els investigadors han identificat que en general els pacients amb deleció completa –un tipus de mutació en què es perd tota la seqüència d’un gen, en comptes de tenir un canvi puntual en el seu codi– del gen BRCA2 responen de manera excepcional al tractament, amb respostes molt duradores. També aporten més coneixement sobre quins tumors amb mutacions en gens com PALB2 o ATM poden beneficiar-se d’aquest tractament.

Aquest estudi també ha servit per demostrar que l’eina de RAD51 PREDICT, desenvolupada al VHIO pel Grup de Terapèutica Experimental, liderat per la doctora Serra, pot ajudar a complementar les proves genòmiques en la pràctica clínica també en el càncer de pròstata.

RAD51 PREDICT és un test que utilitza la proteïna RAD51 com a biomarcador tumoral per identificar de manera precisa i ràpida les pacients de càncer de mama i ovari que es puguin beneficiar dels inhibidors de PARP i també seleccionar pacients per a assajos clínics que avaluïn l’eficàcia d’aquests fàrmacs en altres tipus de tumors.

Un dels grans reptes en el tractament del càncer és identificar els pacients que es poden beneficiar més de cada teràpia. D’aquesta manera es pretén avançar en el camí d’una medicina personalitzada, que respongui més adequadament a les característiques de cada tumor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.