L’Estado español torna a fer el ridícul amb un ciberatac massiu

No és el primer ciberatac que reben per culpa de la seva incompetència

Comparteix la notícia
Gerra d'aigua freda de la Comissió Europea a Pedro Sánchez per la llum

Pedro Sánchez

No és el primer ciberatac que reben per culpa de la seva incompetència

Un ciberatac va paralitzar aquest dijous les pàgines web dels ministeris de Justícia, Educació i Economia i de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). “Ahir es va detectar la presència d’un codi maliciós en alguns serveis del ministeri i es van abordar les mesures necessàries per contenir l’incident”, han assegurat fonts del Departament d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

El ministeri ha afirmat que l’afectació de les dades ha estat “inexistent” i que el servei s’ha pogut restablir poques hores després de l’atac informàtic. En qualsevol cas, l’atac va obligar les plataformes afectades a desconnectar alguns sistemes per evitar danys. Davant l’advertència d’un possible ciberatac, l’INE va decidir restringir totes les comunicacions externes com a mesura preventiva. Un cop revisats tots els protocols de seguretat i verificat el perfecte funcionament del sistema, aquest matí s’han restablert tots els sistemes. Precisament, la web de l’INE va ser una de les primeres a deixar de funcionar i ha estat afectada durant més de dotze hores.

Una altra les plataformes més afectades va ser la del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, en concret, la xarxa SARA. Aquesta inclou un conjunt de sistemes i aplicacions des de les quals coordina els portals d’administració electrònica de les administracions estatals i autonòmiques.

Aquesta xarxa permet l’accés a una pàgina web pública mitjançant signatura electrònica, registres electrònics o procediments burocràtics, entre altres.

Actualment, el Centre Criptològic Nacional (CNN) està avaluant els danys del ciberatac, així com les possibles vies per restaurar tots els serveis.

Aquest atac s’ha produït només unes setmanes després de l’atac al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), que va inutilitzar part dels serveis durant diversos dies. El director general de l’entitat, Gerardo Guitérrez, va assegurar que es tractava de l’última versió del virus Ransonware Ryuk, capaç de paralitzar tots els sistemes informàtics de les plataformes atacades.

Comparteix la notícia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb la col·laboració de:

Edita
Change privacy settings