
Laura Borràs
Borràs: “La manera més efectiva de defensar la llengua és mantenir-nos ferms amb les lleis de les nostres cambres”
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat que “la manera més efectiva de defensar la llengua és mantenir-se ferms en la defensa de les lleis que emanen de les nostres cambres”. Així ho ha dit davant del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, en plena polèmica sobre el 25% en castellà a l’escola. Borràs també ha lamentat que el català hagi d’afrontar “ingerències derivades de l’obsessió de determinats estaments que la volen arraconar”.
Per la seva banda, Morera ha assenyalat que hi ha 10 milions de catalanoparlants i que, en canvi, estats com Dinamarca, amb 5 milions, “no negocien amb ningú perquè Netflix faci tota la seva producció en danès”. En el marc de la visita oficial del president de les Corts Valencianes al Parlament, Borras ha iniciat el seu discurs destacant els “ferris lligams” que uneixen el poble català i valencià i, especialment, la llengua pròpia “que ha hagut de lluitar per la seva supervivència”.
En un context de polèmica per l’aplicació del 25% en castellà a una escola de Canet de Mar, la presidenta del Parlament ha posar en valor les lleis que emanen dels parlaments català i valencià i ha subratllat que “tenen amplis consensos polítics”.
“Les institucions que representem tenim el deure i l’obligació de sumar forces en defensa del nostre tresor més preuat, l’eina que tenim per comunicar-nos. Entendre la llengua com una riquesa a preservar té a veure amb una determinada manera de veure el món de manera oposada als qui consideren que la llengua és una amenaça”, ha afegit.
La presidenta del Parlament també ha dit que els dos pobles comparteixen “reivindicacions històriques” i ha posat el Corredor Mediterrani com a exemple. Una infraestructura que, segons ha dit, és “víctima d’un retard tan llarg com injustificable”.
Borràs també ha assenyalat que “col·laborar és sempre més eficaç que competir” i ha apostat per “teixir aliances i buscar complicitats”.
Per la seva banda, el president de les Corts Valencianes i dirigent de Compromís ha coincidit amb Borràs que “sempre és millor cooperar que compartir” i ha assegurat que ha vingut al Parlament a “cercar complicitats”. Morera ha afirmat que “l’anticatalanisme ha estat un mal negoci” perquè ha provocat que no hi hagi el Corredor Mediterrani. I ha apostat perquè els parlaments “teixeixin aliances” en tots els àmbits per “afrontar d’una manera cooperativa els futurs més immediats”.
Morera ha saludat positivament el “pas” que han donat les televisions catalana i valenciana per cooperar en una plataforma però ha afegit que cal donar més passes per “aprofundir relacions”. I, en aquest context, ha fet referència a la negociació entre ERC i el govern espanyol sobre el percentatge de llengües cooficials a les plataformes audiovisuals.
“Nosaltres representem més de 10 milions de catanoparlants i estats com Dinamarca tenen 5 milions i no negocien amb ningú perquè Netflix faci tota la seva producció en danès. Demanem que l’Estat superi la mirada que només hi ha una llengua oficial. A l’Estat n’hi ha moltes”, ha defensat.
Morera ha reclamat una “mirada positiva” per entendre que el plurilingüisme és un valor positiu i no “una amenaça com alguns uniformistes veuen”.
1 pensa en “Laura Borràs té clar què fer després de la sentència del TSJC… i no agradarà als autonomistes”