
‘La Rumba de Nadal’, la cançó d’aquestes festes
El cantant i compositor bagenc Joan Borjas i l’escriptor berguedà Xavier Gonzàlez-Costa s’han unit, una vegada més, per posar música i poesia a un sentiment i, en aquesta ocasió, fer-ne una cançó de Nadal.
‘La Rumba de Nadal’, com el seu títol indica, es tracta d’una nadala rumbera al més pur estil dels autors, que centra el missatge a poder estar tots junts quan arriben les festes, amb un record emocionat per als que ja no hi són.
És una cançó inclusiva que, tot i emmarcar-se en la nostra tradició, posa l’esperit en la festa del retrobament amb els que més estimem, amb la il·lusió de què qualsevol persona, tingui l’edat que tingui, vingui d’on vingui i pertanyi al tipus de família al qual pertanyi, s’hi enganxi i pugui fer-la seva.
“Per això -explica Joan Borjas-, vem pensar que la rumba catalana era el tipus de música perfecta per posar melodia a aquesta idea, ja que neix aquí, però abraça i fa ballar a qualsevol persona que l’escolti”.
“I és que Nadal -afegeix Xavier Gonzàlez-Costa-, més enllà de la tradició de cada casa, és retrobament i record, i d’aquest sentiment en pot participar tothom”.
A les principals plataformes, a casa i a l’escola
‘La Rumba de Nadal’, que a partir d’aquest 2 de desembre estarà disponible a les principals plataformes com Spotify, Amazon o Instagram, es presenta en dues versions de videoclip: la convencional, amb imatges de les celebracions de Nadal dels autors i els intèrprets des que eren infants i del dia de l’enregistrament, i una altra d’instrumental amb la lletra sobre impressionada, perquè en qualsevol llar o qualsevol aula del nostre país es pugui cantar amb la família i els amics.
“La nostra aspiració -amplia Borjas que, a més de músic, és mestre de primària- és que les escoles també se la facin seva i els ajudi a cohesionar els grups, amb aquest ritme tan engrescador, tan nostre i, alhora, tan universal”.
Amb aquesta intenció, la cançó ja va començar a circular fa unes setmanes entre mestres de música, perquè tinguessin temps d’incloure-la en els seus repertoris de final de trimestre. A més a més, els autors posen a disposició de qualsevol persona interessada un espai web on, a part dels videoclips, s’hi ofereixen la lletra, la partitura i els acords de la nadala, i on s’aniran publicant les gravacions que els centres educatius els facin arribar.
Finalment, Gonzàlez-Costa fa una crida per “animar a tothom qui la canti, la balli i en pugi algun fragment a les seves xarxes socials, ho faci amb el hashtag #larumbadenadal i, així, tots en puguem gaudir”.