
La justificació d'Albert Botran després de la patacada de la CUP
L’abstenció independentista ensorra la CUP, que no aconsegueix cap escó
La CUP ha quedat fora del Congrés dels Diputats en les eleccions del 23-J i no ha aconseguit revalidar el resultat de dos escons que va aconseguir el 2019. La formació, que ha centrat la campanya en la defensa d’un referèndum d’autodeterminació per Catalunya, ha assolit el 2,8% del vot, menys de la meitat que fa quatre anys, en els que van ser els primers comicis estatals amb participació dels anticapitalistes.
El cap de files dels anticapitalistes a Barcelona, Albert Botran, ha admès, en declaracions recollides per l’ACN, que els resultats “són dolents” però ha avisat que “no acaba res ni ningú se’n va cap a casa” perquè la formació està acostumada a treballar “fora les institucions”.
Davant a la militància congregada a la seu del carrer Casp, el número 1 de la CUP per Barcelona ha dit que té “clar” que “cal fer autocrítica” per entendre perquè en el context de polarització de vots entre el bloc del PP i del PSOE l’alternativa independentista i anticapitalista “no s’ha pogut obrir camí”.
En total, el partit ha perdut més de 150.000 vots respecte als resultats de fa quatre anys. “Són uns deures que ens posem i que per descomptat farem”, ha dit Botran, que ha reiterat que no s’han assolit els objectius que es proposaven.
El fins ara diputat al Congrés ha remarcat que la formació “ve de lluny” i ha passat gran part de la seva història sense tenir representació institucional. “La lluita a les institucions és necessària però encara més l’organització”, ha avisat.
Els anticapitalistes han centrat la campanya a defensar un referèndum d’autodeterminació com a condició per investir qualsevol candidat a Madrid i a demanar el vot per “plantar cara” al règim del 78. L’estratègia cupaire ha passat per avisar tant de l’amenaça d’un govern PP-Vox com del perill de concentrar el vot útil en un PSOE que no ha optat per polítiques transformadores.
“Hem estat obrint camí al nostre poble amb una alternativa independentista, anticapitalista, ecologista i feminista i és el nostre deure continuar aquesta lluita. Hi continuarà sent sempre”, ha dit Botran des d’un escenari al mig del carrer Casp, acompanyat de la plana major del partit.
En tot moment, la CUP ha dit que entenia els arguments per a l’abstenció entre el sobiranisme però matisaven que era “molt més necessari no regalar cap espai als enemics de l’independentisme”.
Els resultats mostren que l’abstenció ha pujat sis punts a Catalunya. Precisament, la CUP ha perdut suports a les quatre demarcacions catalanes i no s’ha arribat a disputar escons a cap circumscripció. A Girona és on han recollit un percentatge més alt de vots, fins al 5,7% (-3,2 punts), seguit de Lleida on han obtingut un 3% (-3,8 punts). A Barcelona han tingut un 2,5% de suports (-3,6 punts), i a Tarragona un 2,4% del total (-3,4 punts).
La formació ha apostat per fer una campanya dual amb dos caps de llista: Albert Botran per Barcelona i Mireia Vehí per Girona. Els cupaires confiaven repetir el resultat a la circumscripció barcelonina i guanyar la disputa amb Vox per l’escó a Girona, després de quedar-se a 2.000 vots d’obtenir un diputat fa quatre anys.
Finalment, Vox ha arrabassat l’escó que es disputava amb els anticapitalistes a Barcelona, on l’organització d’extrema dreta ha aconseguit 2 diputats. A Girona, han quedat per darrere de PP i Vox. Precisament, a les comarques gironines la formació esperava recollir els fruits dels bons resultats a les municipals, on van aconseguir l’alcaldia de Girona amb Lluc Salellas com a batlle.
El partit de l’esquerra independentista va obtenir fa quatre anys el 6,4% del vot emès a Catalunya i l’1% de l’espanyol. A les eleccions del 23-J, la candidatura encapçalada per Albert Botran ha aconseguit menys de la meitat de paperetes (2,8%).