La justícia del Quebec dóna una lliço al processisme etern

Comparteix la notícia

El Quebec marca el camí que ha de seguir Catalunya

Lliçó al processisme etern

Lliçó al processisme etern

Comparteix la notícia

El Quebec demostra que la independència és possible

El moviment processista s’ha encarregat els darrers anys de rebaixar les expectatives independentistes. Els processistes han optat per la resignació i han passat a afirmar que per tal d’aconseguir la independència cal un referèndum pactat amb l’estat. I abans d’això, cal eixamplar la base per aconseguir més suports. Ara, una decisió de la justícia del Quebec, concretament el Tribunal d’Apel·lació del Quebec, pot canviar la situació.

Aquests processistes obliden que el referèndum d’independència ja es va celebrar. I va guanyar el sí. És més, el President Carles Puigdemont va declarar la independència i la va suspendre tot seguit, de manera que només caldria aixecar aquesta suspensió.

El referèndum es va celebrar perquè no quedava cap altra opció, perquè s’havien esgotat totes les opcions de diàleg. Ara, la justícia del Quebec ha conclòs que la independència de la regió és vàlida si el 50% + 1 dels vots del poble quebequès donen suport a aquesta opció en un referèndum. 

De manera que aquesta és la majoria vàlida i no pas u na majoria més àmplia com en alguna ocasió han proposat Joan Tardà i companyia.

La justícia del Quebec demostra que no està polititzada i dominada per Otawa

“Sens dubte, la democràcia quebequesa es pot permetre avui respirar amb un cert alleujament … Però, per mi, aquest sospir és sobretot exasperant, perquè és absolutament anormal que un poble hagi de lluitar i lluitar constantment, encara que només sigui per defensar el seu dret a existir”, ha indicat el defensor de la legislació quebequesa Maxime Laporte,

Aquesta decisió judicial es produeix arran dels recursos presentats per l’exlíder del Partit per la Igualtat, Keith Henderson, que volia deixar sense efecte un total de sis articles, entre els quals s’incloïa la possibilitat que el Quebec pogués tenir el dret de decretar una independència unilateral.

No podem oblidar que en les últimes eleccions a Catalunya les formacions independentistes han tingut la majoria tant en vots com en escons. Concretament 74 diputats al Parlament, 33 d’ERC, 32 de JxCat i 9 de la CUP. Aquesta fita dona molta força a l’independentisme, encara que el processisme ho vulgui evitar.

En aquest sentit, la presidenta del Parlament Laura Borràs ha ensorrat tots els processistes i lliristes que encara confien en un referèndum pactat.

Els ciutadans del Quebec podran decidir, doncs, el seu futur. Podran declarar la independència de manera unilateral i no hauran d’esperar un referèndum pactat. A Catalunya, al voltant del 80% de ciutadans volen ser consultats i es volen pronunciar. Potser alguns d’ells no votarien de manera afirmativa, però volen votar, volen introduir el seu vot dins l’urna.

L’Estado español té por a la democràcia. Per evitar un més que probable ‘sí’, la seva decisió és impedir que el poble de Catalunya es pronunciï sobre el seu futur. Volen la Catalunya dels ous d’or i sotmesa a Espanya, amb els seus ciutadans en silenci i sense queixar-se de les injustícies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.