Jugada bruta del TSJC contra l’UB per una declaració de suport als presos polítics

Comparteix la notícia

El rectorat de l’UB estudiarà la sentència i defensarà la llibertat d’expressió de la comunitat universitària

El TSJC passa de la nova normativa catalana i imposa el 25 % de castellà a una escola d'Abrera

Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Comparteix la notícia

El rectorat de l’UB estudiarà la sentència i defensarà la llibertat d’expressió de la comunitat universitària

El TSJC ha confirmat l’anul·lació de la declaració de suport del Claustre de la UB als polítics independentistes presos i en contra de la “judicialització de la política”, segons ha informat la mateixa universitat. El claustre de la UB va aprovar una declaració, acordada per totes les universitats catalanes, una setmana després de la sentència del Tribunal Suprem, l’octubre del 2019.

Després d’un recurs que va rebre el suport de la fiscalia, un jutjat va considerar l’octubre del 2020 que aquesta declaració vulnera la llibertat ideològica, d’expressió i d’educació. A més, considerava que la universitat forma part de l’administració pública i, per tant, ha de ser neutral, ja que no és una “institució de representació política”. En la sentència inicial, la magistrada considerava que la universitat “no pot assumir com a pròpia una posició política determinada, i menys si aquesta és manifestament contraria a l’ordenament jurídic vigent”.

De fet, la sentència assumia les tesis de la fiscalia i dels demandants contra la UB i assegurava que “la defensa del Claustre de la UB dels actes executats els últims mesos per forces polítiques que han ocupat les institucions autonòmiques, declarats en la seva majoria inconstitucionals i perseguits penalment per infringir aquesta neutralitat, no només són impugnables a la jurisdicció contenciosa-administrativa, sinó que dificulten el desenvolupament integral d’alumnes i professors”.

Per tot això, el jutjat obligava la UB a anul·lar la declaració institucional, a publicar la sentència a la seva web durant un mes i a pagar les costes judicials dels demandants fins a un màxim de 600 euros.

En un comunicat, el rectorat de la UB ha anunciat que estudiarà la sentència i prendrà les “mesures necessàries per continuar defensant en les instàncies judicials que calgui el dret del claustre a expressar de manera autònoma i lliure les seves consideracions, com a representació legítima de la pluralitat de la institució universitària”.

1 pensa en “Jugada bruta del TSJC contra l’UB per una declaració de suport als presos polítics

  1. “Defensarà la llibertat d’expressió de la comunitat universitària?” A mi em van censurar el comentari “No vull valorar a Vargas Llosa per ser un fatxa, algú que odia l’idioma català tot i tenir un novel de lliteratura. Mai el llegiré i a casa no entren llibres en castellà” a l’assignatura d’Anàlisi de Textos Catalans – Poesia, Teatre i Narrativa de Filologia Catalana. UB universitat hipòcrita pels seus comentaris i accions contra estudiants discapacitats (el meu cas).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.