Les dades de precarietat dels joves a Barcelona

Comparteix la notícia

Més del 75% dels joves a Barcelona de 25 a 29 anys estan emancipats però una tercera part necessita ajudes econòmiques

Un jutge investiga un dels principals lloctinents d'Ada Colau

Ada Colau

Comparteix la notícia

Més del 75% dels joves a Barcelona de 25 a 29 anys estan emancipats però una tercera part necessita ajudes econòmiques

Més del 75% dels joves d’entre 25 a 34 anys que viuen a Barcelona estan emancipats; concretament, el 78,5% dels de 25 a 29 anys i el 86,4% dels de 30 a 34. Ho mostra l’Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, amb 1.407 entrevistes a joves residents a la ciutat d’entre 15 i 34 anys.

Tot i que els independitzats a partir dels 25 anys són majoria, l’enquesta mostra una altra realitat: un 32,5% del total de joves emancipats reben habitualment ajudes econòmiques d’altres persones per pagar una part o totes les despeses (32,4% dels emancipats de 25 a 29 anys i 21,5% en 30-34 anys). La mitjana d’ingressos mensuals propis dels menors de 34 anys a la ciutat és de 888 euros (579 euros de 20-24 anys; 1.101 en 25-29 anys i 1.394 en 30-34 anys). “Hi ha un problema de renda entre els joves a la nostra ciutat.

No em crec que un jove no sigui més productiu que 900 euros, quan són etapes vitals de molta productivitat i aportació a la societat. Crec que mereixen més en termes econòmics. Són valents; es tiren a la piscina”, ha afirmat el regidor de Joventut, Joan Ramon Riera, en la presentació dels resultats de l’enquesta, aquest dimecres.

Per al regidor, els resultats de l’enquesta trenquen algunes imatges sobre els joves que ha qualificat de “llegendes urbanes”. Una té a veure amb l’emancipació, que és que la majoria de joves viuen amb els pares. Segons l’enquesta, el 41% dels joves de 20 a 24 anys s’han independitzat; el 78,5% dels de 25 a 29 anys i el 86% dels de 30 a 34 anys.

En comparació amb el 2015, quan es va fer l’anterior edició de l’enquesta, incrementen aquests percentatges. Aleshores, el 17,5% dels joves de 20 a 24 anys estaven emancipats; el 54% dels de 25 a 29 anys i el 83,9% dels de 30 a 34 anys. Els responsables de l’enquesta precisen, però, que aquest augment s’explica en part per la incorporació a la mostra de joves no empadronats, que sovint viuen a Barcelona per estudiar o treballar.

Ara bé, una tercera part dels joves emancipats necessiten ajudes econòmiques per pagar les despeses, sobretot dels pares i mares (53,3%) o de la parella (32,5%). Els joves identifiquen com a primera prioritat de la intervenció de l’Ajuntament facilitar l’accés a l’habitatge. L’enquesta mostra que els joves emancipats en lloguer o hipoteca viuen a llars amb una despesa mitjana de 893,8 euros mensuals. Quatre de cada cinc viuen de lloguer.

“Amb els sous dels joves i el preu de l’habitatge, un jove no pot viure sol. Els projectes d’emancipació són amb parella, amics o companys. El projecte de vida ha de ser compartit a Barcelona”, ha afirmat el regidor.

Sobre els estudis, destaca que el 27% dels joves que treballen estan sobrequalificats a la feina. Pel que fa a l’ocupació, Riera ha advertit que caldrà fer un estudi exhaustiu sobre com la pandèmia ha afectat els joves, ja que la taxa d’atur va passar del 7% el juliol del 2019 al 13% el juny del 2020. La tendència ja era de creixement abans de la covid-19, però es va accelerar a partir del confinament.

Els joves estan especialment satisfets amb la família i les amistats. En canvi, la situació econòmica i el món laboral són font d’insatisfacció per a molts. Amb una nota, la satisfacció de la vida dels joves és, de mitjana, un 7,7.

El 45% dels joves emancipats pensen que estan per sota de la classe social dels seus pares; el 31%, igual i el 24%, per sobre. Ara bé, la meitat dels joves creuen que en el futur estaran en una millor posició social que els seus pares i una tercera part, igual.

El 14% tenen fills

L’enquesta a la Joventut mostra que el 14% dels joves de 20 a 34 anys tenen fills: 5% de 20 a 24 anys; 13% de 25 a 29 anys i 21,5% de 30 a 34 anys.

El percentatge de joves nascuts fora de l’Estat que tenen fills és més del doble que els nascuts a Espanya (20,3% i 9,1%, respectivament). El percentatge també és superior als barris amb rendes més baixes.

Violències masclistes: el 70% de les dones han patit assetjament o agressió sexual alguna vegada

El 70% de les dones joves han patit assetjament o alguna agressió sexual alguna vegada des dels 15 anys per part d’algun home amb qui no tenien una relació de parella. Els espais més habituals on es produeix són l’oci nocturn i l’espai públic.

Una de cada tres dones ha estat insultada o amenaçada com a mínim alguna vegada en alguna de les relacions sexoafectives que ha tingut. El 41% afirma que la parella l’ha volguda controlar on era, què feia o amb qui estava a través de les xarxes socials i el mòbil. Un 17% de les noies diu haver estat agredida físicament -pegada, empesa, sacsejada,…- alguna vegada per la persona amb qui mantenia una relació.

El 39%, en risc de mala salut mental

Sobre salut, el 39% dels joves tenen risc de mala salut mental, segons l’indicador GHQ-12, un dels més utilitzats internacionalment i que és format per 12 preguntes.

El 23% dels joves fuma diàriament i un 60% no fuma mai. El 8% fuma diàriament porros.

El 73%, d’esquerres i baixen els partidaris de la independència

Sobre participació política, el 56% dels joves valora de 5 cap amunt l’interès en la política. Per al regidor de Joventut, aquesta dada també qüestiona la creença que als joves no els interessa la política. Ara bé, el 15% diu que hi té un mínim interès. El 73% dels joves s’identifiquen amb una ideologia d’esquerres.

El 34% dels joves creu que la millor relació entre Catalunya i Espanya és com a comunitat autònoma, més que el 2015, quan van triar aquesta opció el 28%. El 33% creu que la millor relació seria com un estat independent, pel 38% del 2015.

2 pensaments en “Les dades de precarietat dels joves a Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.