
FC Barcelona
Joan Laporta continua tapant el forat negre de Bartomeu
El FC Barcelona, el Real Madrid, l’Athletic Club i l’Osasuna són clubs de futbol pertanyen als socis i que, per tant, no estan dirigits per un consell d’administració. Els socis paguen la seves les quotes i voten les decisions més importants que afecten el club. La part positiva de la transparència i la proximitat amb l’aficionat, xoca amb una part negativa molt important: la falta d’ingressos en el futbol actual.
A Europa, hi ha grans equips com el Manchester City, el PSG, etc, que estan controlats per grans fortunes vinculades al món àrab. Això posa en risc la supervivència de clubs com el Barça i com el Real Madrid, que s’han vist obligats a reinventar-se. Per evitar-ho, volen iniciar un procés de transició sense arribar a convertir-se en una Societat Anònima Esportiva, com la majoria de clubs del món.
D’aquesta manera, Joan Laporta va plantejar als aficionats cedir el 49% del club a diferents fonts d’inversió o posar-lo en mans de capital privat. El club continuaria estant dominat pels socis en un 51%, de manera que no es perdria aquesta identitat. D’aquesta manera, el Barça té dos ofertes per la venda de Barça Studios, després que els socis compromissaris hi donessin el seu vistiplau el passat octubre.
L’oferta més alta és de 350 milions d’euros. Uns diners que es rebrien de manera immediata i que suposen el 49% de Barça Studios, a més d’un pacte de recompra a favor del club. Una altra opció que es valora és la venda del 30% de Barça Studos, però sense cap clàusula de recompra.
Paral·lelament, arribaran a Barcelona inversos interessats en l’Espai Barça, després que Ferran Reverter, abans de marxar, negociés a Miami ofertes molt interessants per sanejar l’economia del club. El FC Barcelona podria arribar a percebre 1.500 milions d’euros procedents de Goldman Sachs.
Gràcies a aquestes importants fonts d’ingressos, es començarà a passar pàgina i s’anirà tapant el forat negre que va crear Josep Maria Bartomeu.