Continua pujant sense control l’IPC a Catalunya

Comparteix la notícia

L’IPC a Catalunya es dispara més de dos punts al març per l’encariment de l’energia i marca una taxa rècord del 9,5%

L'IPC es dispara i arriba a aquesta xifra

L'IPC es dispara i arriba a aquesta xifra

Comparteix la notícia

L’IPC a Catalunya es dispara més de dos punts al març per l’encariment de l’energia i marca una taxa rècord del 9,5%

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es manté a l’alça i assoleix noves xifres rècord. Al març, els preus al país es van incrementar un 9,5% respecte al mateix mes de l’exercici anterior, una taxa més de dos punts per sobre la que es va registrar al febrer (+7,4%). Es tracta de l’augment més accentuat des del 2002, any en què l’Institut Nacional d’Estadística (INE) va començar a recollir dades per comunitats. L’INE atribueix la pujada de preus a l’encariment de l’energia i dels carburants, amb taxes d’inflació del 28,8% i del 18,9%, respectivament. Al conjunt de l’Estat, l’IPC va registrar una taxa de variació interanual del 9,8%, la més alta des del maig de 1985.

A Catalunya, totes les activitats econòmiques –amb l’única excepció del sector de la comunicació- van incrementar preus al març. A banda de l’energia i els carburants, destaca l’encariment dels productes alimentaris i les begudes no alcohòliques (+6,4% en termes interanuals), el vestit i el calçat (+6%) i els mobles i articles de la llar (+3,9%). També van incrementar-se els preus en l’àmbit de la restauració i l’hoteleria (+3,4%) i el de les begudes alcohòliques i el tabac (+2,9%), mentre que la sanitat, l’ensenyament i l’oci i la cultura van registrar pujades menys rellevants, al voltant de l’1,5%.

La comunicació, que agrupa serveis de telefonia i internet i la venda de dispositius com ara mòbils o ordinadors, es manté com l’única activitat econòmica a Catalunya on els preus continuen baixant malgrat els rècords d’inflació. Aquest darrer mes de març, aquest sector va registrar una caiguda de preus del 0,5% en termes interanuals i ja suma 21 mesos consecutius a la baixa.

Per demarcacions, Lleida lidera la pujada de preus al país, amb una taxa interanual de l’IPC de l’11%, impulsada per l’encariment de subministraments com l’aigua i l’electricitat (+39,8%) i dels carburants (+18,7%). A continuació apareixen Girona i Tarragona, amb variacions del 10,5% i del 10,4%, respectivament, mentre que la taxa d’inflació a Barcelona es va situar en el 9,1%, sent l’única demarcació que registra un increment inferior a la mitjana catalana i espanyola.

Malgrat el fort creixement dels preus, Catalunya es manté com la quarta comunitat on menys es van apujar. Per sota apareixen les Canàries (+8,4%), Madrid (+9%) i les Balears (+9,4%), mentre que altres territoris com Castella-La Manxa (+11,7%) i Castella i Lleó (+11%) enregistren les taxes més altes.

Pel que fa al conjunt de l’Estat, la taxa interanual de l’IPC es va incrementar més de dos punts respecte al febrer i es va situar en el 9,8% al març. L’INE atribueix aquest creixement a una pujada dels preus de l’electricitat (+33,1%), dels carburants (+18,6%) i dels aliments (+6,8%). En aquest últim sector destaquen els increments en el preu del peix i el marisc, llegums i verdures, llet, formatge, ous i carn.

La inflació subjacent també bat rècords

La taxa d’inflació subjacent –la que no té en compte aliments no elaborats i productes energètics per la seva alta volatilitat de preus- va incrementar-se quatre dècimes respecte al febrer i es va situar en el 3,4% al març al conjunt de l’Estat. Segons l’INE, es tracta de la xifra més alta des del setembre del 2008.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: respondre a les vostres consultes. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.