
Científics demanen més mesures a Catalunya
Un equip internacional d’investigadors completa el primer atles cel·lular de tot el cos d’un primat no humà
Un equip d’investigadors internacional ha completat el primer atles cel·lular de tot el cos d’un primat no humà, l’espècie més propera als humans en l’arbre evolutiu. El treball, publicat a la revista ‘Nature’, ha comptat amb la participació d’investigadors de la Xina, Alemanya, Itàlia, Singapur, Suècia i el Regne Unit, a més d’Espanya.
El mapeig de cèl·lules individuals ha permès a l’equip identificar els tipus de cèl·lules que poden contribuir a les malalties humanes o fer que els individus siguin més susceptibles a la malaltia. Així, els científics disposen ara d’una base de dades que pot servir, entre altres, per desenvolupar mètodes de diagnòstic i tractament de malalties o analitzar les funcions cognitives avançades del cervell.
Per exemple, a la covid-19, la major manifestació és la pneumònia perquè el SARS-CoV-2 infecta un petit grup de cèl·lules al pulmó. No obstant això, el mapeig unicel·lular del macaco també es va identificar certes cèl·lules en altres teixits que poden infectar-se en els primats. Això pot ajudar els metges a entendre on cercar signes de covid-19.
El mapeig unicel·lular també pot ajudar a identificar quines cèl·lules metabolitzen les calories del greix, cosa que permet als investigadors comprendre els factors subjacents que contribueixen a l’obesitat. De la mateixa manera, aquest procés podria ajudar a identificar quines cèl·lules regulen els circuits neuronals al cervell, cosa que conduiria a possibles tractaments per a malalties neurològiques.
Pura Muñoz-Cánoves, catedràtica de la UPF que lidera el Grup de Recerca en Biologia Cel·lular del Departament de Medicina i Ciències de la Salut, un dels equips participants en l’estudi, destaca que l’atles generat abasta més d’un milió de cèl·lules de 45 teixits del primat no humà adult Macaca fascicularis.
“Serà una referència fonamental per a aquest àmbit de recerca i serà molt útil per a futurs estudis de primats, inclosos els humans, ja que ajudarà a entendre la naturalesa de la nostra pròpia espècie”, afegeix.