Un estudi destrossa els arguments espanyolistes del “adoctrinamiento” als informatius de TV3

Comparteix la notícia

Els informatius de TV3 van ser els més plurals durant el primer terç del 2021, segons el CAC

TV3 margina l'APM

TV3 margina l'APM

Comparteix la notícia

Els informatius de TV3 van ser els més plurals durant el primer terç del 2021, segons el CAC

Els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques de gener a abril del 2021, segons l’informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) corresponent al primer quadrimestre de l’any. En la seva anàlisi periòdica del pluralisme polític, l’ens ha observat TV3, Catalunya Ràdio, betevé, Rac1 i TVE Catalunya.

Els dos eixos informatius principals d’aquells mesos van ser la gestió de la pandèmia i les eleccions al Parlament del 14F, i tots mitjans analitzats van situar ERC com el que va sumar més temps als informatius diaris. D’altra banda, la presència de les dones als informatius creix i se situa al voltant del 40% i arriba al 57,9% i al 57,1%, en els debats de TV3 i Catalunya Ràdio, respectivament.

En concret, l’informe detalla que els informatius de TV3 van donar temps de paraula a 37 agrupacions polítiques. Però al mateix temps indica que cal tenir en compte que TV3 va ser també el mitjà de la mostra que va emetre més temps d’informació en termes absoluts.


Els següents informatius amb més pluralitat de veus van ser els de Catalunya Ràdio i els de Rac1, tots dos amb 33 veus polítiques diferents. A continuació venen els de betevé, amb 24, i els de TVE Catalunya, amb 22.

El Govern de Catalunya va sumar entorn del 22% a les dues televisions (22,5% a TVE Catalunya i 21,4% a TV3), el 28,8% a Catalunya Ràdio i una dada similar a RAC1 (27,5%), en aquest cas amb dades només del període gener-març a causa d’una incidència tècnica. En el cas de betevé, els executius català i de l’Ajuntament de Barcelona van obtenir una presència semblant (29,7% i 31,8%, respectivament).

El Govern de l’Estat, en una línia similar a la de l’executiu català, també va reduir la seva presència en tots els mitjans: va assolir una proporció d’entorn del 12%, a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1, on es va situar com la segona agrupació per temps de paraula. D’altra banda, va sumar gairebé el 5% a TVE Catalunya i a betevé.

Pel que fa als partits, l’informe mostra un creixement del seu pes informatiu amb motiu de les dues eleccions (14F i eleccions a la Comunitat de Madrid) i de l’inici de la nova legislatura al Parlament de Catalunya.

Presència de les dones polítiques

Durant el quadrimestre gener-abril del 2021, la presència de les dones es va situar per sota del 50% en tots els mitjans i formats analitzats, amb l’única excepció dels debats emesos per TV3 i per Catalunya Ràdio. En els informatius diaris, el temps de paraula de les dones es va situar al voltant del 40% en els mitjans analitzats: 43,7% a betevé, 42,6% a TVE Catalunya, 5 42,1% a Catalunya Ràdio i 39,9% a TV3. A RAC1, amb una mostra referida als tres primers mesos de l’any, la presència de les dones va ser del 37,7%.

Quant a les dones polítiques entrevistades, el percentatge es va situar al voltant del 40% a TVE Catalunya (40,9%) i al 3/24 (40%), i d’un terç a Catalunya Ràdio (36,4%), TV3 (34,6%) i betevé (33,3%). A RAC1 la presència de dones polítiques en entrevistes va ser del 28,1%. Pel que fa als debats amb presència d’actors polítics, la presència relativa de dones únicament va depassar el 50% a TV3 i a Catalunya Ràdio (57,9% i 57,1%, respectivament) per bé que sobre un nombre total de participacions reduït (19 i 14 participacions, respectivament).

Al 3/24 i a TVE Catalunya, amb un nombre total de participacions més elevat (35 i 30), la proporció de dones en aquest format va ser més baixa, entorn del 43%.

En relació amb les tertúlies, les participacions de dones es van aproximar a la paritat en quatre dels cinc mitjans analitzats (el 48,1% a TV3, el 46,7% al 3/24, el 45,6% a TVE Catalunya i el 45,2% a betevé). A Catalunya Ràdio, la presència relativa de dones en aquest format d’intervenció va ser més reduïda (el 39,8%). A RAC1, entre gener i març, les dones van protagonitzar un 35,7% de les intervencions.

1 pensa en “Un estudi destrossa els arguments espanyolistes del “adoctrinamiento” als informatius de TV3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.