[VÍDEO]: La il·lusió òptica que et farà parar boig

Comparteix la notícia

Aquesta il·lusió òptica és l’últim entreteniment de xarxes socials

[VÍDEO]: La il·lusió òptica que et farà parar boig

Fenomen fi

Comparteix la notícia

Aquesta il·lusió òptica és l’últim entreteniment de xarxes socials

Diferents usuaris de xarxes socials, com el perfil Efemèrides d’Arquitectura, han publicat al seu perfil de Twitter l’últim fenomen que et farà tornar boig. Estem parlant del fenomen fi. És una il·lusió òptica que transmet la sensació que dos cubs, situats l’un al costat de l’altre, es moguin, girin i s’allunyin i es torni a apropar. Però res d’això és veritat.

Cap dels dos cubs es mou. No es desplacen de la seva posició ni sol mil·límetre. Es diu fenomen fi. El fil de Twitter proposat per aquest perfil, proposa altres il·lusions òptiques, totes molt boges. Finalment, explica quin és el secret i té tot el sentit del món.

Què és el fenomen fi? És una il·lusió òptica definida per Max Wertheimer, que va descriure per primer cop aquesta forma de moviment aparent en la seva tesi d’habilitació, que va ser publicada l’any 1912. Va ser aleshores quan va néixer la psicologia de la Gestalt.

La il·lusió òptica és tema de debat a Twitter

L’experiment és mot senzill: es projecten, alternativament, dos punts lluminosos sobre una pantalla, un a la dreta i un a l’esquerra. Si el ritme va molt lent, veurem els dos punts que s’il·luminen i s’apaguen alternativament; però si augmentem la freqüència, observarem un sol punt lluminós que es desplaça de dreta a esquerra i d’esquerra a dreta. 

A partir de la reproducció d’una sèrie d’imatges fixes en un cert nombre per segon, l’espectador té la sensació de moviment continu. Això inclou especialment el moviment beta que és important per a la il·lusió del moviment en cinema i animació. Wertheimer va aplicar el terme “fenomen φ” a tots els moviments aparents descrits en la seva tesi quan va introduir el terme el 1912, el moviment sense objecte que ell va anomenar “pur φ”.

La il·lusió òptica s’ha fet viral a xarxes socials i molts usuaris han discutit què hi veien realment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.